Szabad a szex, de hol az egyenlőség?

fogamzásgátlás
2013 május 29., 13:50

Kicsi, fehér és sorsfordító, mi az? A fogamzásgátló tabletta. A fél évszázados találmányra fél világ a női egyenlőség szimbólumaként tekint.

Kétségtelen, hogy a hatvanas évektől kezdve a széles körben hozzáférhető egyszerű és biztonságos családtervezési módszerek hatalmas változást hoztak nők milliói életében, de az egyenlőségen még volna mit tökéletesíteni.

Kellemetlen és veszélyes mellékhatások: ez lenne a szabadság?

A fogamzásgátló tabletta a gyógyszeripar egyik legtöbbet tesztelt és sokat fejlesztett terméke. Mellékhatásai ismertek, nyilvánosak, a betegtájékoztatókon olvashatóak. Szerencsére ott legalább olvashatóak, mert az esetek többségében a szert használó nőket a várható vagy gyakori tünetekre az orvos nem készíti fel, a kockázatokat pedig sokszor nem vették komolyan. Idén pattant ki Franciaországban a modern harmadik és negyedik generációs szerek kapcsán a botrány, mely szerint a tablettaszedő nők körében a trombózisos, agyvérzéses esetek száma kiugróan magas volt, ám ezt a tényt sokáig nem osztották meg a nyilvánossággal. Arra hivatkoztak, hogy elhanyagolhatóan kevés eset alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a fogamzásgátló tabletták okozták a megbetegedéseket, haláleseteket.

A hazai orvosi gyakorlatot ismerve az, hogy hormonkészítményeket megfelelő és alapos megelőző vizsgálatok nélkül írnak fel sajnos Magyarországon (is?) teljesen általánosnak mondható (bár itthon legalább kevésbé jellemző, hogy interneten kereskednének ilyesmivel). A tablettával/méhen belüli hormontartalmú eszközökkel összefüggésbe hozható trombózisos esetek, sőt halálesetek száma hazánkban ismeretlen. A genetikai hajlam egyébként egy egyszerű és viszonylag olcsó teszttel szűrhető - lenne.

Míg tudomásunk szerint például világszerte az élsportolóknak komoly és alapos egyéni hormonális feltérképezés után rendelnek fogamzásgátló szereket, addig az átlagnőnek marad az orvos által legszimpatikusabb gyógyszerügynöktől rendelkezésre álló készlet terjesztése, és a „ha panaszt okoz, majd kipróbálunk másikat” totó. A libidócsökkenés vagy egyéb „apró” problémák előfordulása pedig bár nyílt titok, a magyar nők szemérmessége miatt tabutémának számít nemcsak az orvosi rendelőben, de a médiában és a magánbeszélgetésekben is.

Miért a nő dolga, a nő felelelőssége a fogamzásgátlás?

A női szabadság jelképeként a tabletta egy újabb társadalmi normát épített be életünkbe. A régi-új társadalmi klauzula szerint a nő dolga a fogamzásgátlás. Úgyis a nő viseli a nemkívánt terhesség szinte minden kockázatát. A férfiak dolga legfeljebb a nemi betegségek elleni védekezés, és az, hogy higgyenek a nőnek, ha azt állítja, tényleg szedi a tablettát.

Ez volna az egyenlőség? Továbbra a is a nő viseli a nem kívánt terhesség megelőzésének minden kockázatát. A nő dolga. Miért is? Sok olyan véleményt is hallottunk és olvastunk már, hogy a nők stabil kapcsolatban sem bíznák a párjukra a védekezést. Miért is nem?

A férfiak számára a termékenység fontosabb a biztonságnál?

A hazai mentalitásban máshol is tetten érhetjük az egyenlőtlenséget. A tengerentúl nagy népszerűségnek örvendő végleges férfi fogamzásgátlás, a vasectomia itthoni nagyságrendje ismeretlen. Nyilvánosan elérhető magánorvosi honlapon ilyen pár perces beavatkozást végző orvost mi nem találtuk. Valószínűleg nincs is rá túl nagy igény. Vélhetően a férfiak jelentős része szégyenlené bevallani, bevállalni a spermavezetékének átvágását, a műtétet, és a következményeket is.

A férfiak nagyrésze ugyanígy berzenkedik a gumi használata ellen, de éppígy ellenkezne a férfiasságának a megélésével az is, ha tablettával vagy más eszközzel - akárcsak átmenetileg - de terméketlenné tennék. A férfiaknak szánt fogamzásgátló tablettát évente átlagosan egyszer felfedezik, majd gyorsan elfelejtik. Állítólag azért, mert – a placebót szedő kontrollcsoportban is! – libidócsökkenést okoznak.

Időszerű lenne tehát szigorúan górcső alá venni a hormonális szerek felírását megelőző orvos-szakmai protokollokat, hasznos lenne megváltoztatni a társadalmi felfogást: a családtervezés két ember közös ügye. Az egyenlőségnek helye kell hogy legyen a fogamzásgátlásban is.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.