Lakásokat államosíthat a kormány

gazdaság
2013 június 01., 14:33

A kisajátítási szabályokról rendelkező törvényhez benyújtott pénteki módosító (György István főpolgármester-helyettes munkája) nyomán az országgyűlési képviselők, közjogi személyek és azok hivatalának elhelyezését megkönnyítendő is lehetne egy állampolgár tulajdonát elvonni. Értsd: államosítani a lakását.

A Napi Gazdaság fedezte fel, hogy a törvénymódosítás az eddiginél jóval szélesebb körben tenné lehetővé a kisajátítást: ezentúl mennie kéne lakásából annak, akinek a helyére egy országgyűlési képviselő, vagy más, a parlament által választott közjogi képviselő hivatala költözne.

A hivatalok elhelyezése pedig

olyan kiemelt cél, mely esetében eleve fennállónak kell tekinteni az a feltételt, hogy a kisajátítással biztosított tevékenység közösségi előnyei a tulajdon elvonásával okozott kárt jelentősen meghaladják. Kisajátításra egyebek közt akkor kerülhet sor, ha az adásvétel - például azért, mert a tulajdonos kevesli a felajánlott vételárat, vagy a tulaj nem lelhető fel - nem jön össze.

A Napi Gazdaságnál amúgy arra tippelnek, hogy ez már a híres Tarlós-Orbán beszélgetés eredményeképpen létrejött törvényjavaslat, például az Andrássy úti, portugál kézben lévő palota visszaszerzésére. Hiszen az államnak rengeteg reprezentatív helyen lévő ingatlanja van, ráadásul a bérlés is mindig felmerülhetne lehetőségként, úgyhogy szerintük nem kizárt, hogy abba a konkrét ingatlanba költözne először valamely közjogi képviselő hivatala.

Persze az államosítás nem jelent explicit rablást, ugyanis a kormánynak kártalanítást kell fizetnie. Hogy ez mennyire nyugtatja meg azt a tulajt, aki amúgy nem akarná eladni a lakását, ez majd júliustól dőlhet el, ha a módosítást megszavazza a parlament.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.