Nők mögött sorakoznak a török tüntetők

külföld
2013 június 09., 10:53

Két nő, egy kék és egy piros ruhás lett a törökországi tüntetések szimbóluma. A tiltakozó fiatalok békés szándékát és erőszakkal szembeni eszköztelenségét bemutató fotók bejárták a világsajtót és a közösségi médiát. A tüntetéseken használt transzparensekre, plakátokra és matricákra nyomtatják a fiatal, nyári ruhás nők képét.

Törökországban több tízezer fős kormányellenes tüntetések zajlanak a köztereken lassan már két hete. A főváros központi terét elfoglalták a fiatalok, több nagyvárosban zajlottak tiltakozó akciók. A rendvédelmi szervek aránytalanul durva intézkedéseket alkalmaztak: vízágyúkat, könnygázt vetettek be, emiatt mintegy négyezerre tehető a sérültek száma, halálos áldozatai is vannak már a demonstrációknak.

Az események azzal kezdődtek, hogy egy fővárosi park kivágásra ítélt fáinak védelmében utcára vonultak ellenzéki aktivisták, majd a modern, nyugatos Törökországot védő tüntetéssé alakult a térfoglalás. A kormánypárt iszlám vallási törvényekhez való visszarérési törekvéseivel szembeni tiltakozás országosra nőtt. Résztvevők és helyi tudósítók beszámolói szerint rengeteg nő vonult az utcára, a tüntetők nagyjából fele nő, akik nem félnek kiállni a frontvonalba. Ez nem is csoda, a világi nők veszélyben érzik szabadságjogaikat.

A kormány az alkoholárusítás korlátozása mellett az abortusztörvény és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés szigorítását is tervezi. Recep Tayyip Erdo?an kormányfő szerint az abortusz és a már megszületett gyermek megölése között semmi különbség. Mint mondta, sokallja a császármetszések számát is, mert szerinte emiatt csökken a nők termékenysége, és javasolta, hogy a kórházakban szorítsák vissza az ilyen műtétek számát. Többször is kijelentette, hogy a nőknek otthon kellene maradniuk a családjukkal és legalább három gyereket szülni. A miniszterelnök ezen felül az iszlám szokások szerinti fejkendő-viselethez való visszatérést is figyelmükbe ajánlotta.

A nyugati öltözködéshez való jog és a női emancipáció az 1923-as szekularizált köztársaságot létrehozó ikonikus vezető, Kemal Atatürk óta törvényben rögzített Törökországban. Erdo?an tíz éve tölti be a miniszterelnöki tisztséget, a legutóbbi választásokon pártja tovább növelte támogatottságát: a szavazatok felét szerezte meg. Kormányzását rengeteg kritika éri a sajtó-és szólásszabadságot korlátozó antidemokratikus intézkedései és Erdogan autoriter vezetési módszerei miatt, aki épp arra készül, hogy alkotmányos reformot hajtson végre és elnöki rendszert bevezetve bebetonozhassa hatalmát.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.