Ha gyereket vállalsz, szegény leszel?

nyugdíj
2013 június 12., 03:58

Tanuló - dolgozó nő - anya - dolgozó anya - nyugdíjas. Nagyjából így fest címszavakban a gyermeket vállaló nők (idealizált) pályaíve. A címszavak egész életeket, helyzeteket, és így problémákat fednek le.

A nők hiába képzettebbek, és jobb az általános egészségi állapotuk hatvanéves korukban annak ellenére, hogy többet dolgoznak a férfiaknál, mégis kevesebb nyugdíjat kapnak és nagyobb eséllyel élnek szegénységben időskorukban. Hogy miért? Lássuk a nyugdíjkérdést!

Bér - és nyugdíjszakadék

Az Európai Bizottság június elején a nyugdíjakat vizsgáló tanulmányt publikált. Az uniós átlag szintjén a nők nyugdíja 39 %-kal alacsonyabb a férfiakénál. A magyar nők nyugellátása 15 százalékkal marad el férfitársaikétól.

A jelenség okai sokrétűek: a nők korábban mennek nyugdjba, a férfiakhoz képest nagyobb valószínűséggel inaktívak rövidebb-hosszabb ideig fiatalabb korukban, vagyis vagy nincs munkahelyük, vagy nem fizetett munkát végeznek. Aktív éveikben is jellemzően kisebb óraszámban és/vagy kevesebb évet dolgoznak, valamint átlagosan alacsonyabb fizetést kapnak. Ez a kombináció azt eredményezi, hogy mind a járulékfizetési időszak, mind a befizetett járulékuk mértéke a férfiaké alatt marad. Mindez ráadásul annak annak ellenére történik így, hogy a nők képzettebbek, és a válság éveiben kevesebb volt közöttük a (regisztrált) munkanélküli.

A gyermekvállalás tovább árnyalja a képet: a Bizottság jelentése szerint EU szerte a házasság és az anyaság is növeli a nemek közötti nyugdíjszakadékot.

Büntetik az anyaságot?

Az Európai Bizottság szerint egyértelmű, hogy a nyugdíjrendszer "bünteti" az anyákat: szinte minden tagállamban kedvezőtlenebb a nyugdíja annak a nőnek, akinek gyerekei vannak, mert a nyugdíjrendszerek alapvetően a férfias életpályának kedveznek: az évtizedeken át töretlen karrierrel és teljes munkaidőben dolgozókat jutalmazzák. (A nemek közötti egyenlőséget és ezzel együtt - vagy ennek ellenére? - az igazságossági és szociális szempontok érvényesítését az EU szorgalmazza még a magánnyugdíjpénztárak esetében is. Egyszer majd írunk ezekről is)

Büntetés ez, vagy kedvezmény? A nők alacsonyabb nyugdíjának oka jelentős részben az, hogy a gyermekükkel otthon levő, gyermekgondozási ellátásban részesülő nők járulékfizetése elmarad az ezalatt az évek alatt a munkaerőpiacon dolgozó társaiktól.

Több tervezet látott már itthon is napvilágot, amely beszámítaná a időskori nyugdíjba felnevelt gyermekek számát. Kérdés, hogy ezzel igazságosabb lenne-e az állami nyugdíjak számításának rendszere, vagy csak egyszerűen ezzel az eszközzel is gyermekvállalásra próbálnák ösztönözni a fiatalokat.

A megoldás: öngondoskodás, előtakarékosság

A lakosság nagy része pillanatnyi kiadásait szem előtt tartva jelenleg annak a tudatában sem foglalkozik nyugdíjas éveire való megtakarítással, hogy tudja, idősen szűkölködni fog (72 százalékuk gondolja így), és hogy lehetősége lenne tenni ez ellen.

A nyugdíjelőtakarékossági számla, vagy az önkéntes nyugdíjpénztárak hosszútávú öngondoskodási célra jöttek létre. Minél előbb érdemes és szükséges lenne elkezdeni a takarékoskodást, különösen a nőknek. Csakhogy a fiatalok egyáltalán nem tudnak félretenni, a fiatal családosok pedig az első években korábbi megtakarításaikat élik fel, amíg az anya vissza nem tér a munkaerőpiacra, a magyarok jelentős része - még akkor is, ha kétkeresős a család - egyik hónapról a másikra él.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.