Lessig válasza a lehallgatási botrányra

külföld
2013 június 12., 18:17

"A bizalom nem játszik" - írja Lawrence Lessig, akit az epitheton ornans-mániában szenvedő amerikai sajtó csak digitális Cassandrának szokot hívni. Persze ezzel nem mond semmi újat, már 1999-ben azt mondta, hogy az internet kódjába kell beleírni a magánélet biztosítékát.

Tudjuk, hogy mik a kérdések, amiket fel kell tennünk [Snowden] állításai után. Elsősorban ezt: A kormány valóban néhány magánelemző jobb belátására bízta a magánszféránkat? Tényleg nincsen semmilyen programozott kontroll, ami biztosítaná, hogy egy adott megfigyelést külön bíráljanak el? És milyen technológiával biztosítják, hogy a gonoszok, akiket a kormányunk fizet, ne tudják felhasználni az adatokat, amiket a kormány gyűjtött olyan célokra, amit a kormányunk egyetlen tagja sem tudna nyiltan védeni?

Szerinte olyan technológiákat kell létrehozni, amik titkosításokkal garantálják, hogy a begyűjtött adatokat rossz célokra, ellenőrizetlenül senki se tudja felhasználni.

Via The Daily Beast

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.