Snowden nem utazhat Nagy-Britanniába

külföld
2013 június 14., 13:11
photo_camera REUTERS/Bobby Yip
  • Edward Snowdent szép csendben kitiltották Nagy-Britanniából
  • Kiderült, hogyan lopta ki az adatokat a munkahelyéről
  • Azt viszont nem tudják, hogyan szerezte meg Obama szupertitkos parancsát a kiberháború célpontjairól.

A brit külügyminisztérium június 10-én körlevélben figyelmeztette a világ összes, Nagy-Britanniába is repülő légitársaságát, hogy ne engedjék fel az országba tartó gépeikre Edward Snowdent. A levél másolatát az AP fényképezte le Thaiföldön, létezését a thai légitársaság után egy brit diplomata is megerősítette.

A levélben, amiben Snowden fényképét is közlik, az áll, hogy "ezt a személyt nagy valószínűséggel nem eresztik be az Egyesült Királyságba". Ez a megfogalmazás a levél létét megerősítő diplomata szerint azt jelenti, hogy a brit belügyminisztérium megítélése szerint Snowden nagy-britanniai tartózkodása "káros lenne a közjóra".

Snowden - akire az FBI már napokkal a kiszivárogtatás előtt vadászott - robbantotta ki az évtized lehallgatási botrányát, és most már az is kiderült, hogy hogyan csempészhette ki munkahelyéről az ehhez szükséges információkat.

Egy pendrive-on.

Ezek használatát ugyan szigorúan tiltják a kémszervezeteknél, de a nagyon jó szakemberek különleges engedéllyel mégis megtehetik.

És Snowden nagyon jó szakember volt. Maga Keith Alexander, az NSA igazgatója is ezzel érvelt, amikor arról faggatták, hogy hogyan férhetett hozzá egy külsős a szigorúan titkosított hírszerzési adatokhoz. "Némelyikük [a külsősökről beszélt] elképesztő tudással működtet hálózatokat. Súlyos aggályaim vannak ezzel kapcsolatban, hogy ilyen hozzáférésük volt" - mondta szenátusi meghallgatásán.

A meghallgatáson egyéb érdekességek is voltak. Kiderült például, hogy az NSA valóban mindenkiről gyűjtött és tárolt adatokat, bár állítólag csak azokat kutatta aktívan, amelyek Iránhoz vagy az al-Kaidához köthetők.

Az is kiderült, hogy a Verizon mobilszolgáltatónak küldött bírósági meghatalmazás nem egyszeri, hanem egy negyedévente rendszeresen megújított kérelem volt.

De visszatérve a kiszivárogtatásra, azzal, hogy azonosították Snowden módszerét - mármint azt, hogy egy pendrive-on csempészte ki az adatokat -, azt is sikerült azonosítaniuk, hogy pontosan milyen adatokat szerzett meg.

Kivéve kettőt. Azt még mindig nem tudják, hogyan szerezte meg a verizonos bírósági végzést. És azt sem, hogy hogyan szerezte meg Obama elnök legmagasabb szinten titkosított parancsát, amiben meghatározta a katonai kibertámadások céllistáját. Ezekhez a dokumentumokhoz elméletben csak a felső vezetők szűk köre férhetett hozzá.

Via Guardian, Reuters, Los Angeles Times via The Atlantic Wire

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.