Elfogták Muxujt, a szinkronkalózt

Tbg
bűnügy
2013 június 18., 05:46

muxuj

  • Az amerikai mozgóképszövetség információi alapján nyomoz a magyar hatóság.
  • Muxujt és RNI-t legalább 21 film hangsávjának lenyúlása miatt kapcsolták le.
  • Muxuj katonatiszt lehet.

Június 3-án hétfőn az MPAA információi alapján a magyar vámhatóság két elfogási parancsot adott ki Budapest területére. Az akció elsődleges célpontja Muxuj, aki egy hangrögzítő berendezés tulajdonosa és üzemeltetője. A 25 éves, a hadseregben szolgáló férfit letartóztatták, számítógépét lefoglalták, vizsgálják.

A másik elfogás egy bizonyos RNI otthonában történt, ez a hölgy töltötte fel a hangfájlokat Muxuj nevében. A nyomozás még korai fázisban van, de mivel Muxuj katonatiszt, a vádemelést a katonai ügyészség teszi.

Ezt a levelet a Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) címezte meg a nagyobb amerikai filmstúdióknak. A levél az egyik magyar forgalmazó cégtől jutott a 444 birtokába. Az MPAA a hat legnagyobb amerikai filmstúdiót tömörítő szervezet, legfőbb foglalatossága mostanában szerzői jogi ügyekben eljárni, kalózmásolatokra vadászni.

Mindez magyarul annyit tesz, elfogták az egyik magyar filmkalózt és társát, akik a gyanú szerint a szinkronizált, magyarul beszélő hangsávot biztosították a netről letölthető kalózfilmekhez, vagyis megkárosították a forgalmazót, illetve a filmet gyártó céget. A kalózra officerként vagyis katonatisztként hivatkoznak a szövegben.

Muxuj és RNI nem tölt fel június 3. óta

Ha rákeresünk a Muxuj névre pl. az Isohunt nevű torrentoldalon, látszik, hogy utoljára éppen június 3-án lett feltöltve a Zöld urai című film (Epic, 2013, forgalmazó: Fox/Intercom) magyar szinkronos, de moziban felvett (CAM) változata. Későbbi feltöltéseket Muxujtól nem találni. A szerzőséget a feltöltők általában jelzik a kalózkópiákon (itt pl. a torrentfájl neve: "A.zold.urai.2013.CAM.XviD.MD.HUN.RNI-muxuj")

Az MPAA a levél mellékletében 21 amerikai filmet sorol fel, amelyek hangsávjának lenyúlásával Muxujt gyanúsítják.

Néhány film mellett még az is fel van tüntetve, melyik moziteremben lett felvéve. Ezt valószínűleg a digitális kópiákat azonosító "vízjelekből" sikerült kihámozniuk.

Megpróbáltuk elérni a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) központi nyomozó főosztályát, hátha tudnak nyilatkozni az ügyről, de egyelőre nem sikerült válaszra bírni őket. Csak tippelni tudunk, hogy az ügy még nyomozati szakaszban van.

Így azt sem tudjuk, a Muxuj nevű katonatiszt csak hangot vagy adott esetben képet is rögzített a kalózmásolatokból.

Csúsztatott premierek

A magyar filmkalózok nem ismeretlenek az amerikai filmstúdiók számára. Az valószínűleg minden moziba járónak feltűnt, hogy egy ideje marcona őrök fogadják a bemuatóközeli vetítéseken a mozivendéget, kapcsoltatják ki mobiljaikat, majd éjjellátó kamerákkal sasolják a nézőteret a film alatt, nehogy valaki kalózkodjon. Ez mind a kalózmásolatok miatt van, de a forgalmazók megpróbálnak máshogy is védekezni.

Több nagyobb amerikai stúdió áttetette a magyar premiert az amerikai premier után legalább egy héttel, hogy a kalózmásolatok ne terjedjenek el a filmbevételek szempontjából legerősebb időszaknak számító első egy-két hétben.

Legutóbb a Disney rágott be, amikor az Ironman 3. idei április 25-ei magyar premierjét követő napon, 26-án már fent volt a magyar, moziban készült kalózmásolat a neten, néhány nappal később pedig megjelentek az európai szinkronos verziók is.

Tavalyelőtt a Warner játszotta el ugyanezt, miután néhány nap alatt egyik premierjének a magyar kalózmásolata terjedt el. Azóta az Intercom által forgalmazott amerikai filmek egy része késik egy hetet az amerikai premierhez képest, és mivel Európában általában egy héttel korábban vannak a premierek, így Magyarországon akár két hetet is késhetnek a bemutatók.

Emiatt csúszik a magyar premiere a Fórum Hungary által behozott filmek egy része is (Szörnyegyetem, A magányos lovas, Thor 2). A cég forgalmazza az MGM és a Disney produkcióit, mondta Bartók Anna, aki a vagyoni kár mértékéről egy-egy premier esetében nem kívánt annál pontosabb összeget megjelölni, minthogy "jelentős."

A Universal és a Paramount egyelőre nem bünteti Magyarországot, mondta a magyarországi forgalmazó, a UIP-Duna Film munkatársa, Pataki Andrea a 444-nek.

A Muxuj és RNI által okozott vagyoni kár megbecslése a büntetés mértékét erősen befolyásolja, sőt úgy tudjuk, a gyanúsítás sem történt még meg, jelenleg az okozott kár mértékét próbálja a hatóság megbecsülni. Házkutatás volt, Muxuj gépeit lefoglalták. Azt sem tudni, üzleti érdekből vagy egyszerűen elhivatottságból kalózkodtak.

A Cam, a Screener és társai

A Cam megjelölés a film kalózmásolatainak azon verziója, ami akár órákkal a premier után fent van a neten, cserébe borzalmas hang és képminőséggel rendelkezik, hiszen konkrétan kézikamerával veszik fel.

A képe remeg, sötét, kásás, a hangja pedig olyan, mint egy Szokol rádióé - lévén az 5.1-es hangot nem egy diktafonnal vagy kameramikrofonnal szokták rögzíteni, ráadásul még a nézőtéri zajok, a popcorn rágcsálása, nevetgélés, sikongatás is behallatszik.

Ennek ellenére meglepően sokan letöltik ezeket a verziókat. Az egyik ismertebb magyar torrentoldalon a Muxuj névvel megjelölt filmek egyenként több ezer letöltésnél tartanak.

Az igazán jó minőségű kalózmásolatok csak hetekkel később kerülnek fel a netre - ezeket már rendesen lemásolják, hangjuk, képük jó minőségű - általában fesztiváloknak, korhatárbizottságoknak küldött betekintő példányokról készült (Screener) vagy a mozigépészek által kicsempészett másolatokról van szó.

A DVD- illetve a Blue Ray-megjelenés után jönnek ki az igazán jónak számító, HD-minőségű másolatok.

UPDATE1

Muxuj egyik rajongója szerint tiszteletlenség őt Bugs Bunnyval ábrázol (bár szerintünk nála nagyobb csirkefogót elképzelni sem lehet), ezért elküldte nekünk a Muxuj névjegyeként szolgáló képet. Köszönjük! (19:29)

muxuj

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.