A Szakács, a Puskás és Whitey - megkezdődött az évtized maffiapere Bostonban

Egyéb
2013 június 20., 22:04
photo_camera REUTERS/U.S. Attorney's Office/Handout
  • Jimmy Bulger, vagyis Whitey a hatvanas években még csak egy katona volt Boston egyik ír bandájában.
  • Aztán eladta a főnökét, talán meg is ölte.
  • Beszervezte az FBI, védett informátorként lett a bostoni maffia feje.
  • A hatóságok végül az FBI-t kihagyva csaptak le rá 1994-ben.
  • Megszökött, 17 év bujkálás után egy volt szépségkirálynő adta fel.
  • Június közepén, 83 évesen állt bíróság elé.

Köszönj szépen Tommynak!

A Neponset folyó fölött autóztak, amikor Jimmy Bulger, vagyis Whitey rászólt Johnny Martoranóra, a Szakácsra.

Tommy King hibázott. Nem volt jóban Whitey-val. Pedig addigra már túl voltak a Killeen-Mullen bandaháborún, amiben a front ellentétes oldalán álltak. Whitey Killeen embere volt, Tommy Mullené. A háború Donald Killeen halálával ért véget, pedig a hatvanas években még ő volt a király. De a hetvenesekre a fiatalabb Mullen-banda már megerősödött. A pletykák szerint Whitey volt az, aki rájött, hogy Killeen megölésével békét lehetne teremteni, ő pedig a vesztesről a győztes oldalra kerülhetne. Ezt elmondta egy, a háborúból kimaradó banda, a Winter Hill vezérének, Howie Winternek is. Killeent nem sokkal ezután a lakása előtt agyonlőtték.

photo_camera Jimmy Bulger a Szakács gyerekével, Johnny Juniorral.
REUTERS/U.S. Attorney's Office of Massachusetts/Handout

Hogy ki ölte meg Killeent, az máig nem tiszta. Patrick Nee, a Mullen banda akkori vezetője szerint nem Whitey, hanem Tommy King és James Mantville, az ő két katonája gyilkolt. Akárhogy is, utána már Tommy King és Whitey egyezett meg Winterrel abban, hogy a vezetése alatt egyesül a két banda. Ez 1972-ben volt.

A béke nem tartott sokáig. 1975-ben egy részeg délután Tommy beszólt Whitey-nak. Ugyan már másnap meglátogatta az anyjánál, hogy bocsánatot kérjen, és Whitey meg is nyugtatta, hogy nincs baj, egy hét múlva halott volt.

photo_camera Roger Wheelerrel is a Szakács végzett, állítólag Whitey és a Puskás parancsára.
REUTERS/U.S. Attorney's Office of Massachusetts/Handout

A Szakács szerint Whitey sejtette, hogy Tommy gyanakszik rá, ezért kelepcébe kellett csalni. Azt mondták neki, segítenie kell egy gyilkosságban. Beült a kocsijukba. Stevie Flemmi, a Puskás kiosztotta a papírzacskóba rejtett pisztolyokat. Tommyéban vaktöltények voltak. Tommy az anyósülésen ült, mögötte a Szakács. Elindultak.

Lelőttem Tommyt. Hova lőttem? Hát a fejébe.

A "Szakács" gyilkos volt. Ha Whitey azt mondta, valakinek mennie kell, a Szakács megoldotta. A kivégzés után kiszállt a kocsiból, Whitey és a Puskás pedig továbbhajtottak a halottal. A Neponset folyó mocsaraiban ásták el. A holtteste 25 évvel később, a híd alól került elő.

Olyan mint a filmeken

Mindezt egy közepes maffiafilmből is idézhetnénk, de a sárgával kiemelt mondatok június 18-án hangoztak el James Whitey Bulger bostoni bírósági tárgyalásán. A hétfőn kezdődött per sok szempontból is kimondottan szórakoztatónak ígérkezik. Például azért, mert a vicces becenevek 70-80 éves embereket takarnak - a legfiatalabb tanúk is már hatvanasok. Másrészt azért is, mert Bulger sztorija tényleg filmeket idéz.

photo_camera Bulger letartóztatásakor, 2011-ben.
REUTERS/U.S. Marshals Service/U.S. Department of Justice/Handout

Bulgert 32 rendbeli maffiózással (racketeering, ami kábé a védelmi pénz szedéséhez hasonló üzleti vállalkozások összefoglaló neve) vádolják, aminek része 19 gyilkosságban játszott ilyen-olyan szerepe is. A most 83 éves maffiózót 17 évi bujkálás után 2011-ben kapták el Kaliforniában. Hogy igazán regényes legyen a sztori, az 1974-es izlandi szépségkirálynő, Anna Bjornsdottir nyomhatta fel az FBI-nál.

Annál az FBI-nál, aminek Bulger a hetvenes évek közepétől 17 éven át dolgozott. Besúgó volt, ahogy egyébként a Puskás, az olasz-amerikai, így az igazi maffiával is kapcsolatban álló Stephen Flemmi is.

Az informátorság kifizetődő volt. Whitey az FBI védelmében szép lassan átvette a hatalmat Bostonban. Zsarolással, uzsorázással, fogadásokkal építette birodalmát, a bevételekből bőven jutott a bostoni és a szövetségi nyomozók lefizetésére is. Konkrétan saját embere volt az FBI-nál, az ír-amerikai John Connolly. És Flemmi révén a massachussettsi állami rendőrségnél is - Richard Schneiderhan hadnagy, aki Flemmi gyerekkori cimborája volt. Mondom, olyan a sztori, mint egy film.

Néha még egy kicsit olyanabb is. Whitey, a Puskás és harmadik cimborájuk, Kevin Weeks 1991 nyarán még a massachussettsi lottó 14 millió dolláros főnyereményét is elvitte.

Addigra már a drogbizniszbe is beszálltak. És ez lett a vesztük. A drogügyletekkel a DEA foglalkozik. Így hiába volt védett besúgó az FBI-nál, ez a DEA-t már nem hatotta meg. A szövetségieket ki is hagyták a nyomozásból, mert sejtették, hogy Bulgernek súg valaki. Végül egy hagyományos bizniszén, a fogadóirodákon ütöttek rajta, és mert pár buki vállalta a tanúskodást, vádat is emeltek ellene. Bulger ekkor szökött meg és bujkált 17 évig.

photo_camera A Winter Hill banda, a képre kattintva nagyban is.
REUTERS/U.S. Attorney's Office of Massachusetts/Handout

A harmadik napja tartó perben eddig csak a Szakács beszélt, de már az ő vallomása is okozott meglepetést. A két év alatt összerakott vádiratban az ügyészség konkrét gyilkossággal nem merte megvádolni Bulgert. A Szakács viszont kedden azt mondta, hogy 1975. június 12-én Whitey és a Puskás saját kezüleg végeztek Eddie Connorsszal.

Connors amúgy bandatag volt, csak eljárt a szája. Nyilvánosan dicsekedett, hogy segíttett a Winter Hill bandának megölni Jimmy O'Toole-t, Whitey riválisát.

Úgy döntöttünk, hogy megöljük.

A tervet megint Whitey találta ki. A Szakács ezúttal csak sofőr volt, ő vitte a Puskárt és Whitey-t Dorchesterbe. Connors már várt rájuk.

Elsétáltak egy telefonfülkéhez, ahol agyonlőtték Eddie-t.

Amikor visszaültek a kocsiba, csak annyit mondtak a Szakácsnak, hogy Eddie-nek annyi.

A Szakácsot persze megizzasztották Bulger ügyvédei.

Maga sorozatgyilkos, nem?

A Szakács ezen igazán felháborodott. Ő kedves srácnak tartja magát.

Nem. A sorozatgyilkosok addig önlek, amíg el nem kapják őket, vagy abba nem hagyják. Én bevallottam a gyilkosságokat. A sorozatgyilkosok mókából ölnek. Élvezik. Én sosem élveztem. Sosem leltem örömöm benne.

Pedig a Szakács húsz áldozata között voltak ártatlanok is. 1968-ban a 19 éves Elizabeth Dicksont és a 17 éves Douglas Barrettet is agyonlőtte, csak mert ugyanabban az autóban ültek, mint a célpont, Herbert Smith.

Meg akartam ölni magam. Főbe akartam lőnni magam.

Azt mondja, az eset még mindig kísérti. De végül nem hagyott fel a gyilkolással. Sőt, 1982-ben még egy közeli barátját is agyonlőtte.

Bulger úr ragaszkodott hozzá, hát megtettem.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A tárgyalás szerdán a keresztkérdésekkel folytatódott. A nyár legizgalmasabb peréről a továbbiakaban is beszámolunk.

A tárgyalásról a Boston Globe tudósítását érdemes követni, ők itt élőben is közvetítik, és napi összefoglalókat is írnak.

A főszereplőkről elég sok minden van a Wikipedián:

Jimmy "Whitey" Bulger

Johnny "A Szakács" Martorano

Stevie "A Puskás" Flemmi

Richard Schneiderhan, a tégla

John Connolly, az FBI-os tégla

A Winter Hill banda

A Mullen banda

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.