Ángyán József kilépett a Fidesz-frakcióból

politika
2013 június 21., 09:18

Ezt maga a képviselő mondta el tudósítónknak a Parlament előtt. Már korábban beígérte, hogyha elfogadják a földtörvényt, akkor ő kilép.

Ángyán már egy ideje elég keményen ekézte a kormányt a földtörvény és a földpályázatok miatt.

A parlament honlapján már át is vezették a változást, és Ángyán függetlenként szerepel.

angyan

2006 óta fideszes képviselő, a gödöllői agráregyetem tanára, ezért szokták professzor úrnak is nevezni. A vidékfejlesztési minisztérium államtitkára lett az Orbán-kormány megalakulásakor, de 2012 januárjában lemondott. Előtte hiába kérte, hogy egyeztethessen Orbán Viktorral a gondjairól.

Ángyán elkötelezett híve a kisbirtokoknak. Nagy programot tervezett, amiben gyermeket vállaló, és a földműves életet elkezdő fiatal pároknak ingyen földet osztott volna. Szerinte a vidék végét jelentik a nagybirtokok. Az ellenfelei szerint nem lehetnek versenyképesek a kisebb gazdaságok. Ángyán viszont dél-amerikai latifundiumok kialakulásától félti az országot. "Egy porta - egy koca" volt az egyik mondása, amivel utalt arra, hogy kicsiben is lehet.

Oligarchák, maffiacsaládok, zöldbárók

Nagyon élesen támadta a kormányt az állami földek bérleti szerződései miatt, összhangban az LMP és a Jobbik kritikáival. Többször is felháborodottan beszélt arról, hogy a nagybirtokosok mennyire sok állami agrártámogatást kapnak a kicsikhez képest. Oligarchákról, maffiacsaládokról és zöldbárókról szokott beszélni.

A földtörvénnyel két nagy baja van: egyrészt szerinte túl sok földet enged egy kézben tartani, másrészt szerinte nem lett volna szabad engedni az EU-nak, és szigorú feltételekkel sem lehetne engedni külföldi magánszemélyek földvásárlását.

A Fideszben már rég elfogyott körülötte a levegő, már a párt februári frakcióülésén sem állt szóba vele senki, Orbán Viktor pedig beszámolók szerint nagyon indulason megszidta. Ugyanakkor nem akarták kizárni sem, nehogy mártírt csináljanak belőle.

Már régóta megmondta, ha a megszavazzák a mostani formájában a földtörvényt, akkor ő kilép a Fidesz frakciójából. Sokáig azzal érvelt a maradás mellett, hogy amíg úgy érzi, hogy van esélye belülről javítani a helyzeten, addig marad.

Egyre keményebb kritikusa lett a kormánynak, támadta Simicska Lajost (Közgép), Csányi Sándort (OTP), Mészáros Lőrincet (Felcsút). A trafiktörvény módosítását már nem szavazta meg (amiben felemelték a trafikosok hasznát és engedélyezték például a fagyi árusítását nekik).

Ángyánt a Jobbik és az LMP is szívesen idézi, és hívja meg rendezvényeire. Ő az Élőlánccal és a Váralja Szövetséggel fórumozott az utóbbi időben, és alig két hete azt nyilatkozta, hogy „én nem fogok pártba beülni, és egyéniben sem indulok”. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy továbbra is érdekli a politika, és most független képviselőként folytatja.

 

Ángyán: Csányi Sándor, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás “lerabolja” a közös kasszát

Mi mondtuk a fiataloknak, hogy be akarjuk őket vonni

 

Az elnyert földek 86%-át 15 érdekeltség szerezte meg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.