A nők védelme megoldás az éhínségre

gazdaság
2013 június 23., 14:44

A G8-ak (a világ hét gazdaságilag legfejlettebb állama és Oroszország) vezetői múlt heti talákozójukon többek között az élemiszerbiztonságról is tárgyaltak. A találkozót lezáró nyilatkozat szerint az éhínség ellen a nők elleni erőszak megelőzésével lehet hatékonyan küzdeni. Hogy a kettőnek mi köze egymáshoz?

A fejlődő országokban hagyományosan a nők azok, akik előállítják, feldolgozzák és elkészítik az élelmiszereket. Az éhezés és az alultápláltság elleni küzdelemnek a nőkre kell koncentrálnia, mivel hagyományosan ők felelősek azért, hogy tápláló ételekkel lássák el a családjukat.

A nők elleni erőszak társadalmi költsége elképesztő: a fizikai, lelki és nemi erőszakot elszenvedő nők közül sokan nem tudnak munkát vállalni, jövedelemhez jutni, gondoskodni magukról és a gyermekeikről, hogy azok egészséges, produktív felnőttekké váljanak. A WHO adatai szerint a világon minden harmadik nő nemi vagy fizikai erőszak áldozatává válik, ami borzasztóan magas szám, azonban vannak olyan régiók, ahol ez a szám többszörös: egyes háborús térségekben becslések szerint a nők háromnegyede érintett. A nők megerőszakolását a nemzetközi jog háborús bűnnek tekinti, mégis nemritkán harci eszközként alkalmazzák fegyvertelen lányok és nők tömegei ellen, ahogy tették Ruandában, Kongóban és a délszláv háborúban is.

Egyes számítások szerint hatszáz millió lány él a fejlődő világban az erőszak árnyékában. Humanitárius szervezetek évtizedek óta foglalkoznak azzal, hogyan lehetne a hagyományos értékrenden változtatva elérni, hogy a nők és lányok elleni erőszak visszaszoruljon. A nemek közötti egyenlőség oktatását elsősorban az iskolákban kezdték meg, hogy a felnövő generációk szemlélete már más legyen. Ezekben a térségekben a női emancipáció jelenti az egyetlen kiutat a reménytelenségből. Ott, ahol a nők nem élnek fenyegetettségben, tanulhatnak, fizetett munkát végezhetnek, részt vesznek a közösségek vezetésében, ott kevesebb az éhező, az alutápláltságtól szenvedő, csökken a túlnépedesedés, jobb az általános egészségügyi állapot, alacsonyabb a csecsemő- és gyermekhalandóság.

WHO

(via Guardian, ThinkProgress)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.