Budapest egyre biztonságosabb

bűnügy
2013 június 27., 14:50

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) beszámolóját, amelyet a szervezet a Fővárosi Közgyűlés bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottságának állított össze a fővárosban 2012-ben elkövetett bűncselekményekről.

A Budapesten regisztrált bűncselekmények száma - jogszabályváltozások miatt - tizedével emelkedett 2011-hez képest. Leggyakoribb a vagyon elleni bűncselekmény volt, ezen belül 3,5 százalékkal csökkent a lopások száma és 5,7 százalékkal kevesebb betöréses lopást rögzítettek. 6,6 százalékkal csökkentek a rablások, ezen belül a postahivatalok, pénzintézetek sérelmére elkövetett esetek száma is csökkent.

Több mint tizedével mérséklődött tavaly a házasság, család, ifjúság és nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma is.

A BRFK beszámolója szerint a regisztrált bűncselekmények 3,18 százaléka személy elleni volt, ezen belül az emberölések száma csaknem a felére, 90-ről 47-re csökkent. A testi sértések száma viszont 3,93 százalékkal emelkedett.

A dokumentum kitér arra, hogy a közlekedési balesetek száma 13,8 százalékkal csökkent a fővárosban, ezen belül ittas vezetésből 689-et regisztráltak, szemben az azt megelőző évi 841-gyel.

A budapesti bűncselekmények közül a közrend elleniek 56,7 százalékkal emelkedtek, a korábbi 20 342 eset helyett 31 885-öt rögzítettek. Jelentősen, 211 százalékkal nőtt az okirattal való visszaélések száma, amelynek oka, hogy a Legfelsőbb Bíróság kiszélesítette az ide tartozó esetek körét.

Felével emelkedett a gazdasági bűncselekmények száma, a pénzhamisítás viszont csökkent, a korábbi 176 esettel szemben 143-at tártak fel.

A jelentés szerint az azonos lakosságszámú Bécshez, Varsóhoz és Prágához viszonyítva Budapesten kevesebb az emberölés, az erőszakos közösülés, a rablás és a lopás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.