Felkerült a sziget a Skyfallból a Google Street View-ra

Japán Hasima nevű elhagyatott szigete is felkerült a Google Street View-ra. Ez a sziget adta az ötletet a tavalyi James Bond-filmben, a Skyfallban szereplő Raul Silva nevű főgonosz halott városához, ahol fogva tartotta Bondot.

Fotó: flickr.com

A szigetet úgy is ismerik, hogy Csatahajó-sziget (Gunkandzsima), mert szemből arra hasonlít. A szigeten 1887 és 1974 között tengeralatti szénbányászatot folytattak, a termelés 1941-ben volt a legnagyobb, évi 411 100 tonna. Amikor 1890-ben az egészet megvásárolta a Mitsubishi cég 100 000 jenért, óriási betonfalakkal vette körbe, hogy megvédje a tájfunoktól.

Volt olyan időszak, amikor a 160×480 méteres szigeten többen éltek ötezernél is, vagyis hektáronként 835-en laktak itt. 1959 körül ez számított a világ legsűrűbben lakott településének, Tokió népsűrűsége most ennek kb. csak a hatoda. Az itt épült lakások többsége nem volt nagyobb 10 m²-esnél.

A lakó- és közigazgatási épületek mellett szentélyek, rendőrség, posta, óvoda, mozi, vendéglők, üzletek, szálloda és kórház is volt a szigeten. 1916-ban itt épült meg Japán legmagasabb vasbeton épülete (9 emeletes volt). A villamosenergiát és az ivóvizet tengeralatti vezetékeken vezették be.

Hasima

A második világháborúban a háborúzó munkások nagyját kínai és koreai kényszermunkásokkal helyettesítették. A kegyetlen bánásmód miatt összesen 1300 halálos áldozat volt. A szigetet 1974-ben ürítették ki végleg, miután bezárták a bányákat. Mára csak egy romhalmaz maradt belőle. A turisták előtt 2009-ben nyitották meg.

A Google Nagaszakival együttműködve járta be a felvételekhez a szigetet.

A Skyfall forgatására viszont a japánok nem adtak engedélyt, ezért a stáb a szigetet csak távolról filmezhette, a jeleneteket pedig az Egyesült Királyságban vették fel.

(The Verge, Wikipedia)