Egyiptom: milliók az utcán Murszi ellen

külföld
2013 július 01., 07:02

Kairóban és vidéken milliók mentek az utcákra vasárnap az egy évvel ezelőtt beiktatott Mohamed Murszi lemondását követelve. A tüntetők és az elnök hívei közötti összetűzésekben legalább heten meghaltak (ebből öten a fővárosban), és több mint hatszázan megsebesültek.

photo_camera Több száz ezren tüntetnek az elnöki palota előtt
Fotó: Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Kairóban megint a Tahrír téren gyűlt össze a legnagyobb tömeg. Itt az ellenzéki politikusok arra kérték az embereket, hogy maradjanak az utcákon, amíg Murszi le nem mond. Az elnököt támogató Muzulmán Testvériség fővárosi központjára gyújtóbombákat dobtak.

photo_camera Fotó: Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Az orosz hírügynökség szerint országszerte 17 millióan tüntettek, csak Kairóban több mint 4 millióan. Mások ezeket a számokat túlzónak tartják.

A legnagyobb ellenzéki szervezet, a Nemzeti Megmentés Frontja közölte: mindaddig az utcákon maradnak, amíg össze nem omlik a Muzulmán Testvériség rendszere. Az ellenzék azzal vádolja az elnököt és a mögötte álló iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalmat, hogy elárulta a Mubarak-rendszert megdöntő 2011-es forradalom eszményeit. Az ellenzéki pártok szerint Murszi éppen olyan tekintélyelvű államot épít ki, mint amilyen Hoszni Mubarak idejében volt, és csak a Muzulmán Testvériség érdekeit képviseli.

photo_camera Fotó: Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Murszi elnök megerősítette, hogy kész tárgyalni a tüntetők képviselőivel, és az alkotmány meg a törvényesség keretein belül kész bármiféle olyan tárgyalásra, ami rendezheti a súlyos belpolitikai válságot. A párbeszédnek nincs alternatívája, mondta.

Július 2., kedd 17.00-ig adunk időt Mohamed Murszi elnöknek, hogy lemondjon hatalmáról és engedélyezze az állami intézményeknek, hogy elkezdjék az előrehozott elnökválasztás előkészítését

– közölte a Tamarrod internetes oldalán. Ha ez nem történik meg, a mozgalom nagyszabású polgári engedetlenségi akcióba kezd. A Tamarrod elutasította Murszi elnök vasárnapi kezdeményezését is, ami szerint az érintett felek tárgyalóasztalnál próbálnák meg rendezni a belpolitikai válságot.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.