Orbánt, a Fideszt és Tarlóst hidegen hagyja a Pride

politika
2013 július 01., 15:09
  • A Fidesz, a kormány és Budapest vezetésének véleményére voltunk kíváncsiak a Budapest Pride-ról.
  • A legilletékesebbek válaszoltak: Orbán Viktor, Tarlós István és Kocsis Máté.
  • Nyugat-Európában teljesen alap, hogy kormányfők és főpolgármesterek állnak a melegfelvonulás mellé.

A Fidesznek nincs álláspontja a kérdésről. Nem végeztem közvéleménykutatást arról, hogy ki megy, és ki nem, mindenki maga dönti el. Én magam nem tudok részt venni

- mondta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója kérdésünkre, hogy a párt támogatja-e a felvonulást, a párt tagjai közül lesznek-e, akik részt vesznek, illetve ő maga elmegy-e.

Mi az a Pride?

Olyan szerencsés helyzet adódott, hogy rögtön ezután egyszerre lehetett személyesen megkérdezni Orbán Viktort és Tarlós Istvánt, akik közösen adták át a felújított margitszigeti szökőkutat.

Nem kaptam meghívót

- válaszolta Orbán Viktor kérdésünkre, hogy támogatja-e a kormány a Pride-ot, illetve részt vesz-e rajta. A mellette álló Tarlós István visszakérdezett, hogy mi az a Budapest Pride, majd amikor elkezdtem elmondani, azt válaszolta:

Én a másik oldalon állok.

Ez alapján nekünk úgy tűnik, a kormánypárt, a kormány és a főváros vezetésének támogatására nem igazán számíthat a Budapest Pride.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Üzenet lenne a részvétel

Az Amnesty International jogvédő szervezet ma levelet írt Áder Jánosnak, Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak, Tarlós Istvánnak, Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság elnökének és Darák Péternek, a Kúria elnökének, melyben arra kérte őket, hogy vegyenek részt a felvonuláson. Részvételük azt az üzenetet küldené az ország számára, hogy szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül minden magyar állampolgár a nemzet teljes jogú és értékű tagja - írja az Amnesty.

A Budapest Pride megnyitó ünnepségén csak ellenzéki politikusok vettek részt: Bajnai Gordon és Juhász Péter az Együtt 2014-ből (előbbi kissé zavarban), Schiffer András és Szél Bernadett pedig az LMP-ből.

Összehasonlításképpen megnéztük, az idei Pride-okon mi volt a helyzet Nyugat-Európa fővárosaiban. Erdélyi Péter gyűjtése alapján:

Nagy-Britannia, London: A legjobb fej polgármester

  • Boris Johnson (konzervatív) főpolgármester az esemény egyik fő támogatója.
  • David Cameron miniszterelnök (konzervatví) írta a Prideguide köszöntőjét

Németország, Berlin: Meleg városvezető, kitiltott kancellár

  • Klaus Wowereit főpolgármester vállaltan meleg, ő nyitotta meg a Prideot idén.
  • Angela Merkel kereszténydemokrata kancellárt és pártját a szervezők tiltották ki idén a Prideról, mert szerintük nem támogatják eléggé a meleg egyenjogúság ügyét. Közben a kereszténydemokraták családügyi minisztere, Kristina Schroeder a Pride előtt üdvözölte a német Legfelsőbb Bíróság döntését, ami ugyanolyan adókedvezményeket biztosít a homoszexuális és heteroszexuális pároknak Németországban.

Franciaország, Párizs: +1 meleg városvezető, ünnepelt elnök

  • Bertrand Delanoë főpolgármester vállaltan meleg, részt vett a felvonuláson.
  • Cécile Duflot lakásügyi miniszter képviseli a kormányt, mindenki az elnököt ünnepli, a melegházasságoit legalizáló döntés miatt.

Spanyolország, Barcelona, Madrid: Városok igen, kormány nem

  • A barcelonai önkormányzat az esemény egyik szponzora, a madridi szintén támogatta.
  • A jelenlegi miniszterelnök Mariano Rajoy nem támogatja a melegházasságot, viszont a kulturális és szociális minisztérium is a rendezvény szponzorai között vannak.

Olaszország, Róma: A polgármester üzent, kormánytagok ott voltak

  • Ignazio Marino római polgámester nem ment el a felvonulásra, csak a sajtóban üzent, hogy támogatja a Prideot. Ezen is sokan megsértődtek.
  • Két kormánytag is részt vett a felvonuláson.

Ausztria, Bécs: Jelen

  • Maria Vassilakou alpolgármester részt vett a felvonuláson
  • A szociális miniszter, Rudolf Hundstorfer szintén.

A 444.hu büszkén állt ki a Budapest Pride mellett, és csatlakoztunk a Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.