A Tahrír tér másik arca

külföld
2013 július 02., 11:18

Tahrir Square Party

Egyiptomban két évvel az arab tavasz után újra utcára vonultak az emberek: ezúttal az első szabadon választott elnök, Mohamed Murszi távozását követelik. A kormánypárti és ellenzéki csoportok, illetve a rendfenntartó erők közöti összecsapásokban csak vasárnap 16-an haltak meg, tegnap még ennél is többen: legkevesebb 23 halottról szólnak a tudósítások. Az egyébként békésnek látszó kormányellenes demonstrációkon nagy számban vesznek részt nők, az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények azonban elsősorban nem politikai indíttatásúak.

A hatalmas tömegben nem kerülhetik el a zaklatást a kairói főtérről tudósító újságírónők sem: egy holland újságírónőt megerőszakoltak, a CBS tudósítóját szexuálisan zaklatták és bántalmazták, ezt követően meg kellett műteni és még napokig kórházban ápolták. Három nőt pedig több száz tüntető támadott meg a téren a napokban, és hiába próbáltak az egyik kormányépületbe bejutni, az őrök bezárták előttük az ajtókat. Menekülésüket csakis annak köszönhetik, hogy a tüntetők egy másik csoportja a téren felállított sátraiba bújtatta őket.

Ha ismerősen hangzanak ezek a történetek, az nem a véletlen műve: hasonló esetekről adott hírt a világsajtó tavaly és tavalyelőtt is, a helyszínen forgató magyar On The Spot stábja saját bőrén tapasztalta meg a téren jelenlévő brutalitást. Úgy tűnik, a Tahrír téri tömegben egyetlen nő sincs biztonságban, az áldozatok egybehangzóan életveszélyesnek írták le a helyzetet.

Mindez nem az utcai zavargások miatti rendkívüli helyzetnek tudható be: az ENSZ adatai szerint Egyiptomban gyakorlatilag mindennapos a nők utcai zaklatása függetlenül attól mit viselnek, hogyan viselkednek, vagy attól, vagy hogy milyen közlekedési eszközt választanak. A felmérésük szerint az egyiptomi nők 99,3 százalékát zaklatták már valamilyen formában közterületen a durva viccektől kezdve a fogdosásig és a nemi erőszakig bezárólag. 83 százalékuk mondta, hogy nem érzi magát biztonságban az utcán, kétharmaduk még taxiban ülve sem. A Muzulmán Testvériség azonban kétségbe vonja az ENSZ-jelentés igazságtartalmát, és az abban foglaltak egyes részeit az iszlámellenesnek, a vallási etikát aláásónak és a család intézményét rombolónak minősítette.

Bár a nők elleni utcai erőszak egyáltalán nem új jelenség az országban, azonban egyes vélemények szerint a 2011-es forradalom után, a több arab országban is működő iszlamista politikai mozgalom, a Muzulmán Testvériség hatalomra kerülésével tovább fokozódott. Bár hivatalosan nem ismerték el a jelenség létezését, de a civilek munkáját kiegészítve Murszi elnök márciusban szemléletformáló programokba kezdett, és a rendőrségen belül felállítottak egy kizárólag nőkből álló egységet, amelynek feladata a nőket érő zaklatások megelőzése lett.
A tüntető nők elleni erőszak mértékéről és kezeléséről csak beszámolókat olvastunk, hivatalos jelentést nem, azonban biztató, hogy az utóbbi napokban önkéntes csoportok szerveződtek a nők védelme érdekében.
Frissítés:

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet mai közleménye szerint csaknem száz ismert áldozata van már a nők elleni szexuális támadásoknak az egyiptomi fővárosban. Az áldozatok által leírt leggyakrabban előforduló forgatókönyv szerint fiatal férfiak egy csoportja kiválaszt egy nőt, bekeríti, majd megtámadja: letépi a ruháit vagy megerőszakolja. Néhány esetben a földön vonszolják végig az áldozatot, hogy egy "közönségtől" távol eső helyen erőszakoskodjanak vele. A HRW jelentése szerint fémlánccal, bottal vagy bútordarabokkal verték meg az áldozatokat, de késeléses esetekről is beszámoltak. A rendőrség nincs jelen a Tahrír téren.

(MTI)

via USA Today, Guardian, DailyCaller, YnetNews

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.