Orbán Szomszédok-taktikával vág vissza az EP-nek

politika
2013 július 04., 10:50
comments 12

Miután a Fidesz megfogalmazta az Európai Parlament döntését elítélő határozatát (erről itt írtunk, benne az ezeréves államtól a rezsicsökkentésig húzódó ívvel, függetlenül attól, hogy a jelentésben ezek közül egyikről sincs szó), Orbán Viktor is beszélt napirend előtt a parlamentben.

Azt mondta, tudta, hogy nem győzhet, de el akarta mondani a magyar emberek igazát. Ő is ragaszkodott ahhoz, hogy a magyar kormány elítélése elsősorban a rezsicsökkentés miatt van, ami üzleti érdekeket sért. Megdöbbentette, hogy voltak olyan magyar képviselők, akik Magyarország ellen fordultak nemzetközi fórumon, majd következett a Vágási Ferenc-díjas idézet:

"Miért nem lehet félretenni a pártkötődést és a pártérdekeket ugyanúgy, ahogy az árvízi védekezés során?"

A frakcióvezetői válaszokban a jobbikos Vona Gábor szokás szerint ki akart lépni az unióból, az MSZP-s Mesterházy Attila pedig arról beszélt, nem Magyarországot ítélték el, hanem a kormányt, illetve hogy valóban üzleti érdekekről van szó, de azok Simicska Lajos érdekei.

Orbán a simicskázásba nem akart belemenni, azt viszont elmondta, hogy az uniótól érkező forrásokat nem ajándékba kaptuk, hanem saját pénzünket kapjuk vissza. Azt pedig nem fogadja el, hogy "külön bíróságot" állítsanak fel Magyarország vizsgálatára.

Ezek viszont már nehéz kérdések, amelyek értékelésére én nem vállalkozom, viszont a népszerű Demokrácia és Dilemma Intézet a nem is olyan távoli jövőben megvilágítja majd, miről is szól ez az egész.

---

Jegyzetek percről perce:

15:30 Vége. Gyorsan összefoglaljuk.

15:28 "Az uniós pénzeket nem tekinthetjük úgy, mintha ajándék lenne, az ugyanis jár nekünk, a csatlakozásunk fontos alapköve. Amikor olyan táblákat látunk, hogy azt az EU támogatta, az formailag igaz, de akkor a saját pénzünket kapjuk vissza"

15:26 Orbán szerint külön bíróságot nem lehet felállítani senkivel szemben, márpedig az EP éppen erre készül.

15:24 "Ma már nem az a kérdés, hogy igazunk van-e, mert az igazunk nyilvánvaló. A kérdés az, hogy az Európai Parlament tesz-e valami rosszat, és igen, tesz. Az EP szerinte az uniónak árt, de fel kell lépni a széthúzás ellen."

15:21 "Tételesen a rezsicsökkentés miatt támadják Magyarországot" - idézi fel, hogy mit hallott a miniszterelnökök találkozóján, illetve azt, hogy az Európai Bizottság is ajánlotta, hogy Magyarország törölje el a rezsicsökkentést, ami igaz, de ez megint csak nincs benne a jelentésben.

15:17 "Nyilvánvaló hazugságokkal nem foglalkozom, csak azokkal, amelyeknek van politikai jelentősége. Fontolják meg, valóban az üzleti viták helyszínévé akarják-e tenni a parlamentet" - mondja, ami lefordítva annyit tesz, hogy "igen, van Simicska Lajos, de ebbe most ne menjünk bele".

15:16 Jön Orbán visszavágása.

EKÖZBEN A PARLAMENTBEN:

Tamás Bence jelenti a helyszínről:

"Jaj, meleg van, hagyjon békén. Pihenjen" - ezt kedvenc képviselőm, Vincze László (Fidesz) mondta, akit láthatóan kifárasztott a frakcióülés, ami a plenáris ülést megelőzte.

Simicskó István bicepszét meg kéne mérni, mert mióta sportállamtitkár, lassan eltörpülnek mellette Orbán testőrei.

Teljesen egyértelmű a kapcsolat az európai energetikai nagyvállalatok és a Tavares-jelentés közötti kapcsolat, ezt Papcsák Ferenc mondta már a folyosón. Az 1997-ben privatizált energiaszektor nagy része európai államok által tulajdonolt cégekhez került, ezek lobbiznak most Magyarország ellen.

A kereszténydemokrata Lukács Tamás viszont teljesen izgatott lett, amikor a Tavares-jelentésről kérdeztem, látszott, hogy nem a betárazott politikai lózunggal fog válaszolni. Ő például sérelmezte, hogy miközben Rui Tavares az emberi jogokat félti, nem kereste fel őket, mármint az emberi jogi bizottságot.

"Mi az Adeanuer-féle emberi jogi értelmezésben hiszünk, nem abban, amit a 68-as generáció, így Tavares is hirdet" - foglalta össze egy mondatban a vita lényegét."

15:11 A Fidesz nevében Rogán Antal válaszol, és miért vonatkozna már erre, mint az előző felszólalásra. Pedig abban ám Harrach véletlenül libanoni szerződésnek hívta a lisszabonit.

15:08 Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője válaszol. Király András kollégám legendás parlamenti tudósításai során lefektette azt az alapelvet, hogy parlamenti öninterpellációkat NEM KÖZVETÍTÜNK, és ezt nyugodtan ki lehet terjeszteni az ilyen frakcióvezetői válaszokra is. És nem, az sem győz meg, hogy Harrach közben már a Tízparancsolatnál tart.

15:07 Vona ismét népszavazsát akat arról, hogy lépjünk-e ki az unióból.

15:04 "Ez nem rezsiháború, de nem is demokráciamentő akció" - vág oda mindkét oldalnak. Ez szimpla hatalmi harc, mondja a Jobbik frakcióvezetője. "Mindenki szerepet játszik, win-win szituáció." A jobbikos mantra jön, Magyarország lábtörlő az Európai Egyesült Államokban. Számítást vár arról, hogy jobb-e az unióban, mint kint.

15:03 Jön Vona Gábor.

15:01 Mesterházy: Igen, vannak üzleti érdekek az ügyben, Simicska Lajos érdekei.

14:59 Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője válaszol. Szerinte senki nem támadja Magyarországot, Orbán nem egyenlő a magyar néppel. Aztán felidézi azt az esetet, amikor a Fidesz is támogatta Magyarország elítélését. Szerinte Orbánnak meg kellene köszönnie, hogy a szocialisták javaslatára nem alkalmaztáka  hetes cikkelyt, vagyis a szavazat megvonását. Ez ügyes blöff, de ezt egész biztosan nem alkalmazták volna Magyarországgal szemben.

14:58 BEDOBTA A SZOMSZÉDOK TRÜKKÖT!

"Ha az árvíz idején össze tudtunk fogni, egy ilyen helyzetben miért nem lehet"

- mondta bele búsan a kamerába Vágási Ferenc.

14:57 Orbán azt hitte, túlvagyunk már azon, hogy magyar politikusok külföldön támadják az országot. Csalódnia kellett.

14:56 Ősszel jön az újabb rezsicsökkentés.

14:55 Forrósodik a bullshitdekóder. Először hangzik el, hogy nem engedünk a rezsicsökkentésből.

14:53 Lényegében elmondja a Fidesz határozatának szövegét.

14:52 "Nem azért mentem oda, hogy győzzek, hanem hogy elmondjam a magyar emberek igazát."

14:50 A felszólalás rögtön egy szokásos transzparenses jelenettel kezdődik. Ha jól láttam, párbeszédesek tartottak fel egy táblát, melyben Orbán idézetét javították át Európáról Magyarországra. „Nem akarunk olyan Európát, ahol gyámság alá helyeznek, a szabadságot korlátozzák és nem kiteljesítik... ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával... ahol kettős mércét használnak, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelni a nagyobbat.” - ez volt az eredeti. Aztán szó nélkül odaadták a teremőröknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.