Egyiptom: összecsapott a két tábor

külföld
2013 július 05., 17:30
  • Három Murszi-párti tüntető meghalt, amikor a hadsereg a tüntetők közé lőtt.
  • Az utcára vonult a bukott elnök több ezer híve. A Murszi-ellenes szövetség sürgősen az utcára hívta a támogatóit.
  • A Murszi-pártiak a Tahrír térnél találkoztak a puccspártiakkal.
  • Elszabadultak az indulatok.
photo_camera Fotó: Reuters / Asmaa Waguih

Egymásnak mentek a megbuktatott egyiptomi elnök hívei és ellenfelei a kairói Tahrír térnél péntek este. Murszi iszlamista hívei a Nílus partján, az állami televíziónál gyűltek össze, egy kilométerre a Tahrír tértől, ahol a liberális ellenzék táborozott le. A tévében szaladó fiatalok csoportjait lehetett látni, egyesek petárdákat hajigáltak az ellentábor felé.

Az AFP tudósítója lövéseket hallott, és látta, hogy a két tábor kövekkel dobálta egymást az Október 6. hídon, miközben a mentők sebesülteket szállítottak el. A BBC szerint a szemtanúk azt állítják, hogy sokan botokkal fegyverezték fel magukat, és egy autó is kigyulladt.

A hadsereg megtisztította a Tahrír tér környékén lévő hidakat, és kijárási tilalmat rendelt el az Észak-Sínai kormányzóság két, Izraellel és a Gázai-övezettel határos városában (Sejk-Zuveid és Rafah), ahol motorosok öt rendőrt lelőttek.

photo_camera Az egyik halott Murszi-párti tüntető
Fotó: Reuters / Asmaa Waguih

Az Aljazeera fotósa szerint a három halott mellett több tucatnyian megsérültek, amikor a hadsereg a Murszi-párti tüntetők közé lőtt, akik az elé a laktanya elé vonultak, ahol állítólag a szerdán egy katonai puccsal eltávolított Mohamed Murszi elnököt tartják fogva. Az iszlamisták elutasították a katonai puccsot, és a Muzulmán Testvériség számos vezetőjét őrizetve vevő „rendőrállamot”.

photo_camera Fotó: Reuters / Amr Abdallah Dalsh

A bukott elnök hívei és ellenzői között Egyiptom több kormányzóságában voltak összecsapások: országszerte 10 ember halt meg, és eddig összesen 210 sebesült van – mondta Háled el-Hatíb, az egészségügyi minisztérium illetékese.

Mindeközben, a katonai puccs alatt az USA külügyminisztere a jachtján lazított.

(BBC, AP, CNN, MTI)

További cikkek Egyiptomról

Polgárháborús hangulat lehet Egyiptomban?
Feloszlatták az egyiptomi parlamentet
Szakad a forradalmi tábor

Puccs van Egyiptomban
A világ legérdekesebb puccsa
Murszi egy éve elnökként

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.