A meleg büszkeség és az erőszak Magyarországon

politika
2013 július 06., 10:39
  • A melegek jogaiért a 19. század végén kezdtek el komolyabban harcolni.
  • Melegfelvonulás először 1970-ben volt, New Yorkban
  • Magyarországon 1997-ben vonultak először
  • Tizenkét évig nyugodtan vonultak, aztán kitört a balhé
  • 2007-ben a tüntetők rátámadtak a felvonulókra
  • Azóta nagyon erősen biztosítják a felvonulást.

Idén a Becsület napja miatt mennek ellentüntetők a budapesti Pride-hoz. A melegfelvonulásnál viszont nem először van balhé, pedig Nyugat-Európában ez egy nyugalmas bulinak számít. Magyarországon 1993-ban volt először melegfelvonulás, akkor még I. Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztivál néven. A fesztivál elődjének a Pink Pikniket tartják, amit 1992 és 1996 között tartottak meg.

Azóta hívták már Budapesti Meleg Kulturális Fesztiválnak, Meleg és leszbikus Kulturális Fesztiválnak és Meleg és Leszbikus Fesztiválnak is. Igazából 1997-ben kezdték el június végén megtartani, ekkor volt a második fesztivál is, aztán 2009-ben szeptember elejére rakták. Azóta tart egy hétig, előtte csak négy napos volt.

A fesztivál központja szinte mindig egy mozi volt. Most épp a Toldi, de 2003-tól a Művész, aztán a Kino és az Odeon-Lloyd volt a bázis. 2001 óta szokás, hogy a Hősök tere környékéről az Andrássy úton keresztül vonul fel.

A meleg egyenjogúság mozgalma viszont még a 19. században kezdődött. Az egyik nemzetközileg is fontos alakja pont Kertbeny Károly, magyar újságíró volt. Ő találta ki a homoszexualitás és heteroszexualitás szavakat.

Persze ez a buli is a hatvanas években indult be igazán, miután a szexuális forradalom kezdte áttörni a gátakat a passzív, inkább beilleszkedő ellenállással szemben. 1969 például a Gay Liberation Front (Meleg Felszabadítási Front) a Stonewall-lázadásnál egy melegklkub tagjaival együtt szembeszállt az őket zaklató rendőrökkel. Ez volt a huszadik századi meleg ellenállás egyik ikonikus pillanata.

Aztán az egész szexualitással együtt a meleg egyenjogúsági mozgalmak is kezdtek egyre kevésbé radikálisok lenni, és inkább emberi jogi vonalat vettek fel, ahol a társadalmi egyenlőtlenségek ellen közdöttek. A nyolcvanas-kilencvenes évekre teljesen átalakult a mozgalom.

Melegbüszkeség felvonulást például 1970-ben tartottak először, Gay Pride March néven New Yorkban, pont a Stonewall-lázadás egyéves évfordulóján (ezért hívták Christopher Street Day-nek is, mert ott volt a Stonewall klub). A felvonulás mindig egyszerre volt politikai üzenet és buli is. A melegek egyenjogúságát egyszerre követelte egy jó hangulatú karnevállal.

Sokáig nyugodt volt

Magyarországon egészen sokáig nyugodtan vonultak fel a melegek. Aztán 12 év után, 2007-ben először támadták meg a Pride-ot. Tojással, könnygázzal és bűzbombával dobálták meg a felvonulókat. Ebben az is benne lehetett, hogy 2006 őszén eléggé eldurvult az utcai tiltakozások stílusa. A tévészékház ostroma átszakíthatott egy gátat, ami a nyíltabb utcai erőszakhoz vezetett. Ráadásul eddigre erősödtek meg igazán a szélsőjobboldali csoportok is az országban.

2008-ban újra megtámadták a mentetet. Megdobálták őket, és egy rendőrségi kisbuszt felgyújtottak molotov-koktéllal. A tiltakozások alatt több rendőr is megsérült és 57 embert előállítottak. A felvonulókat a földalattival kellett kimenekíteni a Deák térig. A felvonulást záró koncertet emiatt lemondták.

2009-től lett az, hogy a rendőrség nagyon durván felkészül a biztosításra. Akkor volt először, hogy dupla kordont állítottak fel, hogy még dobálni se tudják a felvonulókat. A menet emiatt olyan volt, mintha egy elhagyatott városon vonult volna végig. Egy kisebb csoport ennek ellenére megvert egy pride-os pólót viselő lányt és 41 embert elő is állítottak.  Azóta nagyjából folyamatos a komoly rendőri biztosítás és a kisebb balhék, de a 2008-ashoz hasonló még nem volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.