https://444.hu/assets/jaegerposter.jpg

TŰZGYŰRŰ: Csak gyerekeknek, Godzilla-fanoknak és karosszérialakatosoknak

Tbg
a hetedik művészet
2013 július 09., 21:44
  • Filmnek nem jó.
  • De látványos, mint a dög.
  • Cigányveszélynek hívják a főhős robotját magyarul, de Gipsy Dangert nem fordították le.
  • Neves mexikói rendező - Guillermo del Toro rendezte, és mégsem jó.

A SZTORI: Megreped a föld az óceán alatt és gigantikus szörnyek jönnek át a Földre pusztítani. Az elsőket még csak-csak lelövi az emberiség a hagyományos arzenállal, de hamar rájönnek, itt csak az óriásrobotok tudnak segíteni, amit egyszerre csak két-három ember tud hajtani. Persze a háború elhúzódik, a politika sem szereti meg a robotokat, ezért végül egy kis csapatnak kell megmentenie a világot. Főként Hong Kongban játszódik a film.

Akiknek jó lesz

Alapvetően ez megint egy olyan mozi, mint a Transformers: aki gyerekkorában bírta az óriási robotokat óriási robotokkal vagy dimenziókapukon átjövő szönyekkel harcolni, az nagyon fogja szeretni ezt a filmet, és kissé unni fogja a fogalomtalan közjátékokat, amit egyébként máshol történetnek, karakterrajznak szoktak nevezni.

Azok még jobban fogják szeretni, akik rá vannak tapadva a japán Godzilla- és Mecha-sztorikra, nekik nyilván mondanak is valamit az 1-es, 2-es, 3-as, 4-es kategóriás kaijuk fantázianevei.

Akiknek nem

Azok viszont csalódni fognak, akik azt mondják: "Oké, 444, de a Hellboy (Ördögfióka) sem egy művészfilm, mégis milyen vicces és kalandos volt! Tökre bírtam! Vagy a Penge 2!"

Ebben a filmben talán két poén, ha elsül, és most még a magyar szinkront sem lehet hibáztatni emiatt, egyszerűen semmi lazaság, őszinte gesztus nincs a filmben. Helyette lehet röhögtni az akciófilmes patetikus közhelyeken. ("Egy: Ne érjen hozzám! Kettő: ne érjen hozzám!" és a többin, mintha Árvízvédelmi Orbán Viktort hallgatnánk.)

Talán a rövid sztorileírásból is kiderült, hogy számtalan sztori férhetett volna bele a cselekménybe, ám egyiket sincs idő kibogozni, így a csak a hagyományos köröket futja le a film, ami ahhoz kell, hogy a végén a fiú meg a lány - SZPOJLER! - összejöjjenek, az apafigurák - SZPOJLER! - igazi apákká érjenek, a barátok - SZPOJLER! - igazi barátok legyenek.

Egy vicces dolog azért van: a madridi soviniszta komédiás, Torrente (Santiago Segura) is felbukkan mint egy Hong Kong-i maffiózó. És nem rossz a két tudósfigura sem.

Amúgy szerepel benne sok Hellboy-, Sons of Anarchy- és más sorozatsztár is. Ron Pearlman játssza (Hellboy, Zack) Torrente főnökét, a motoros sorozat, a Sons of Anarchy Ryan Gosling-szerű főhőse, Charlie Hunnan a főhős, míg a Wire-ben és a Luther c. tévésorozatokban nagyot futó brit Idris Elba a másik főszereplő, elég borzalmas dialógusokkal. A női főhősnél (Rinko Kikuchi) viszont nehéz eldönteni, hogy ő rosszabb, vagy a szinkronhangja (Szabó Gertrúd).

Amiért viszont jó

Nagyon látványosak az óriások birkózásai a felhőkarcolók között, térdig a tengerben vagy az alatt, főként egy IMAX-teremben. Nemcsak azért, mert szépen meg vannak rajzolva, de jól is mozognak, nincsenek értelmetlenül hosszú harcolások, konfúz verekedések.

Del Torót úgy látszik egyre inkább csak a látványvilág érdekli ezekben a gigantikus hollywoodi produkciókban és ebben végig remekel is. Hihetetlenül részletgazdagok Godzilla testvérei, ahogy az emberek által készített óriásrobotok sem merülnek ki az amerikai autóipar látványvilágának utánozásában, mint a Transformers-filmekben. Van itt steampunk, Stalker és persze Google Glass.

Sőt! Én néha a gyönyörűséges Faun labirintusának fejformáit fedeztem fel a különféle dögök arcformáiban, és számos motívum feltűnik abból a filmből, érdemes számolgatni.

Értékelés: 5/10.

Ne tévesszen meg senkit a szörnyű nagy hype, ami a film körül van, valahogy vissza kell szerezni azt a 180 millió dollárt, amibe a film került. A Rotten Tomatoes-on pl. 85%-on áll a film, de a normálisabb lapok eléggé lehúzták.

A címlapképet a filmhez készült robottervezővel terveztük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.