Felmentették Zimmermant

Tbg
bűnügy
2013 július 14., 06:34
photo_camera Ítélethirdetés, jobbra Zimmerman (REUTERS/Joe Burbank/Pool)

A 28 éves George Zimmerman - az esküdtszék ítélete szerint - nem tekinthető bűnösnek, amiért önvédelemből megölte a 17 éves Trayvon Martint Floridában.

Az ügyet nagy érdeklődés követte az USA-ban, sokan nem hitték el, hogy az önkéntes polgárőrként dolgozó, dél-amerikai származású férfi nem szánt szándékkal lőtte agyon a fekete tinédzsert, rasszista indítékot sejtettek a háttérben.

Az is felzaklatta a közvélemény részét, hogy a rendőrség hosszú ideig, 44 napig nem ment Zimmerman után. Végül jogvédő szervezetek nyomására kezdődött el az eljárás, Barack Obama elnök is megszólalt az ügyben: "Ha lenne fiam, Trayvonra hasonlítana."

Zimmerman az ítéletet némi pislogás és egy visszafogott mosoly keretében fogadta. A hatóságok szerint óvatosnak kell lennie, mert fennál a bosszú esélye.

Martin szülei nem voltak ott az ítélethidetéskor, édesapja Twitterén írta: "Bármennyire is összetört vagyok, a hitem kikezdhetetlen. MINDIG IS SZERETNI FOGLAK, KISFIAM, TRAY"

Bátyja, aki viszont ott volt, azt mondta a sajtónak: "Te is, fiam, Amerika?", amit a klasszikus caesari mondás, a "Te is, fiam, Brutus?" parafrázisának szánt.

Polgárőrként dolgozott

A vád szerint Zimmerman önkéntes rendőrnek gondolta magát, amikor Martin után eredt, aki a Zimmerman által védett területen bóklászott. Előtte kihívta a rendőrséget, és bár mondták neki, hogy várja meg az intézkedést, a fekete tinédzser után ment.

photo_camera Trayvon fotójával tüntető férfi a New York-i Harlemben (REUTERS/Keith Bedford)

A bírónak készülő, egy rendőriskolát éppen végző Zimmerman valójában kvázi polgárőrként dolgozott a floridai Sandfordban. A feladata az volt, hogy vigyázza a környéket, ahol előtte számos betörés, rablás volt. Autójából, felfegyverkezve figyelte a környéket, így vette észre az apjához haza igyekvő Martint is.

A két napon át gondolkodó, egy kivételével fehér bőrű személyekből álló esküdtszék viszont úgy találta, a védelemnek van igaza, a biztonsági őr jogosan ölt, amikor Martin leteperte és fejét a járdaszegélybe verte azon az esős éjszakán 2012 februárjában.

Az ügy valóban nem volt egyszerű: volt olyan tanú, aki Martinnal telefonon beszélt az incidens előtt. Neki a telefonon a fiú azt állította, hogy egy seggfej követi őt, majd a vonal megszakadt. Egy szemtanú is akadt, aki nem tudta érdemben eldönteni, hogy Zimmerman vagy Martin volt felül, amikor dulakodni kezdtek.

New York-i jogvédők közölték, az ügy ezzel nem zárult le, polgári peres eljárásban is megtámadják Zimmermant.

(MTI/News.com/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.