Agyonvertek egy dinnyeárust, nagy balhé lett

Kínában elég sűrűn van baj a város menedzsment hivatalnokokkal, a csengguanokkal (Urban Management Official). Ők azok a figurák, akiknek kicsit több hatalmuk van a biztonsági őröknél, de kevesebb, mint a rendőröknek. Nem hordhatnak fegyvert és nemtartóztathatnak le senkit. Ennek ellenére nekik kéne fenntartani a rendet a zsúfolt városokban, vagy legalábbis a kínai vezetés szeretné, ha ők tartanának rendet

Pekingben szerda reggel kötött bele egy dinnyeárusba, Deng Zhengjiába pár ilyen hivatalnok, mert a dinnyésnek nem volt engedélye, hogy az utcán áruljon. A veszekedésből verekedés lett, aztán az egyik hivatalnok fejbeverte az árust a mobil mérleggel, amit elvett tőle. Az árus belehalt az ütésbe.

Lootolnak a looterek

A környék kereskedői és a vásárlók ennek nem örültek. Annyira nem, hogy amikor a csengguanok el akarták vinni a dinnyeárus holttestét, vagy százan rájuk támadtak. A csengguanok dolga, hogy a közegésszégüggyel, házalással, vagy illegális építkezésekkel kapcsolatban rendet tartsanak. Pont a munkakörük miatt rengetegszer foglalnak le árukat, és sokszor előfordul, hogy megverik azokat, akiktől lefoglalták ezeket.

A mostani eset annyira kiborította a kínaiakat, hogy sok blogger már Mohamed Bouazizihez hasonlította Denget. Ő volt az a tunéziai fiatal, aki felgyújtotta magát, miután a rendőrök lefoglalták az áruját.

Ebből nem lesz országos tüntetés

 

Pénteken hackerek törték fel a kormány honlapját, amire azt az üzenetet tették ki, hogy "Ami igazságtalan, az átkozott is. Vissza fogjuk venni az országunkat".

Az egyik híres kínai blogger, Li Csengpeng azt írta, hogy a csengguangok tökéletesen mutatják a mostani kínai kormány ámokfutását, hogy rendet teremtsen. A kínai kommunista párt biztonsági apparátusa viszont fel van készülve arra, hogy ezek a tüntetések ne legyenek országosak, Pont úgy, ahogy korábban az Ürümcsiben tüntető ujgurokat  is sikerült levernie.