Bradley Manning nem segítette az ellenséget és nem ítélték halálra

külföld
2013 július 30., 17:16
comments 5
  • Bradley Manning katonaként titkos amerikai iratokat szivárogtatott ki a Wikileaksnek
  • A hadbíróság 5 kémkedési és 5 lopási vádpontban bűnösnek találta.
  • De nem segítette az ellenséget, ami azt jelenti, hogy nem ítélték halálra (ezt az ügyészség nem is kérte).
  • Így is 130 évet kaphat.

Öt kémkedési és öt lopási vádpontban is elítélték a Wikileaksnek szivárogtató Bradley Manninget, de a legfontosabban, az ellenség segítésében ártatlan lett (A Huffington Post szerint 21 vádpontból 19-ben ítélték el). Azért az a legfontosabb, mert ezért halálra is ítélhették volna. Azt még nem tudni, mennyit kapott, de lehet, hogy akár 130 évet is. Manninget összesen 22 dologgal vádolták.

Manning korábban már bűnösnek vallotta magát a 22 vádpontból tízben, ami azt jelenti, hogy minimum 20 éves büntetéssel indul, a többi ehhez adódik hozzá. Az ügyészség nem kért rá halálbüntetést. Azt, hogy pontosan mennyit kapott, azért nem tudjuk még, mert csak holnap kezdődik a büntetési meghallgatása, ahol ezt majd eldöntik.

Még egy dologban nem találták bűnösnek. Nem ő szivárogtatta ki a Collateral Damage nevű videót, amiben egy reuterses újságírót lelőnek egy helikopterről.

Kit?

A nagy Snowden-láz közepén a világ már kicsit kezdett is elfeledkezni Badley Manningről. Pedig ő sokkal komolyabb dolgokat szivárogtatott ki, mint Edward Snowden. Szinte minden nagy szivárogtatást, amit a Wikileaks valaha leközölt, Manningtől kaptak. Manninget 2010-ben tartóztatták le Irakban.

A Bagdad mellé beosztott katonának hozzáférése volt az USA titkosított katonai és diplomáciai titkainak egy részéhez. Manning elkezdte olvasgatni a jelentéseket, és kapcsolatba lépett Julian Assange-zsal, a Wikileaks alapíójával. Assange végül meggyőzte, hogy adja ki neki a dokumentumokat. Manning kiírt az egészet egy cédére, ráírta, hogy Lady Gaga, és feladta postán. Így keültek a Wikileakshez az iraki és afganisztáni jelentések, valamint a diplomáciai táviratok is.

De így került ki az a videó is  (a bíróság szerint nem), amint egy helikopterből több civilt és a Reuters egyik újságíróját is lelövik. Manning az ítélet előtt majdnem három évet voltült előzetesben, ebből tíz hónapot szigorúan elkülönítve. A fogvatartásából elég nagy botrány is lett, mert nem találkozhatott senkivel, és egy ideig a ruháját is elvették, ráadásul meztelenül kellett vizsgálatra mennie. Ráadásul Manning amúgy is labilis személyiség, amire Assange is épített, amikor megszerezte tőle az iratokat.

Miért?

Az Obama-kormányzat Snowdennél sokkal ellenségesebben kezelte Manninget. Ebben része lehetett annak is, hogy amíg Snowden egy lehallgatóhálózat működését leplezte le, Manning operatív információkat is kiadott az amerikai haderőről és az amerikát segítő emberekről. A jelentések és a táviratok megjelenése miatt több olyan ember is veszélybe kerülhetett, aki amúgy az amerikai érdekeket segítette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.