Csak a terrorszervezetben egyenlőek az iszlám nők

külföld
2013 július 30., 19:04

Az Európai Unió a múlt héten terrorszervezetnek nyilvánította a Hezbollah katonai szárnyát. Vajon mi a helyzet a síita félkatonai szervezet a "női szárnyával"? Fegyveres akciók során a nők szerepe hivatalosan csak a sérültek ápolására és a háttérmunkára korlátozódik, azonban nyilatkozatokból egyértelműen kiderül: a szervezet nőtagjai mindenben részt vehetnek, beleértve az öngyilkos merényleteket is.

A libanoni székhelyű félkatonai szervezet elsődleges célja a „izraeli térfoglalás megállítása” és az imperializmus ellen harc. A libanoni központú szervezet 1985-ben alakult, és az évek során kiterjedt kapcsolatrendszert épített ki az évek során az egész arab világban. A szíriai háborúban csapatai a kormányerők mellett harcolnak.

A Hezbollah politikai szárnya kapcsán, (amelyet nem érint az EU elítélő nyilatkozata) még mindig homályos, milyen mértékben vesznek részt a nők a munkában. Bár a Hezbollah vezetői tettek kijelentéseket a nők helyzetbe hozásáról, valójában hosszú még az út a szervezeten belüli egyenlőséghez. A nők a kifejezetten számukra létrehozott női igazgatóságok irányítása alatt dolgoznak, ezek feladata jellemzően a társadalmi kapcsolatok, a média és a PR. A szervezet 1985-ös politikai programjában nem említették a női jogokat, 2009-től kezdve mégis egyre nagyobb volt a nyomás a nők részvételére, ezért a szervezet engedélyezte számukra, hogy induljanak a libanoni helyhatósági választásokon. A libanoni parlamentben azonban a Hezbollahnak nincsenenek női képviselői. Ennek számos oka lehet, a kutató szerint elsősorban a tradicionális patriarchális társadalom miatt maradnak a nők háttérben. A pártoknak vannak női tagozatai, női oktatási intézményekben szerveznek kampányrendezvényeket, de a férfiak és a nők közötti választóvonalat a vallásos szervezetben nem lépik át. A síita Amal (politikai) mozgalom vezetőjének felesége talán a legbefolyásosabb nő a szervezetben, köztudott, hogy ő irányít szinte mindent, azonban hatalma csak informális. Nem vallásos nőként nem szerepelhet a nyilvánosság előtt egy vallásos csoport képviseletében.

A katonai ügyekben csekély a nők jelenléte, szerepük főleg a családi, rokoni háttértámogatás: felkészítik a katonákat, a bevetést követően ellátják a sérüléseiket és haláluk esetén segítséget nyújtanak a gyászoló családoknak. Régebben voltak hírek a Hezbollahban harcoló nőkről, az ő feladatuk akkor az ellenséges erők csapatmozgásainak figyelésére, fegyverszállításra és információszerzésre korlátozódott. Ezeket a lányokat és asszonyokat nem ritkán elfogták, és meg is kínozták – állítja a jordán újságíró, Fatma al-Samadi.

2004 óta – 17 férfi mellett – egy női tagja is van a Hezbollah politikai döntéshozó testületének. A történelmet író, agronómus végzettségű Rima Fahri a kezdetektől, 18 éves korától részt vesz a Hezbollah munkájában. Egy interjúban elmondta, hogy a tanácsban meghallgatják a véleményét és megvitatják az ő javaslatait is. A harcoló alakulatok kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nők nem vesznek részt a fegyveres akciókban, mert arra nincsen szükség, csak adománygyűjtéssel, foglalkoznak, adminisztrációs, oktatási és igazgatási feladatokat látnak el, így segítik az „ellenállást”. Azonban amikor a Hamasz női öngyilkos merénylőiről kérdezték, jóval harciasabb hangnemre váltott: „A nőknek, akárcsak a férfiaknak, kötelessége a szent háborúban való részvétel. Az öngyilkos merénylőnek ajánlkozó nők névsora éppolyan hosszú, mint a férfiaké. Ha szükség lesz rá, a nők is részt vesznek a dzsihádban, ennek nincsen ideológiai vagy szervezeti akadálya.”

via

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.