Évtizeden belül elnyelheti a víz az alaszkai falut

katasztrófa
2013 július 30., 06:23
photo_camera worldjusticeproject.org

Kivalina annyira kicsi falu a Bering-tenger parjainál, hogy még Alaszka térképre sem fért fel. Ami talán jobb is, mert legalább nem kell módosítani a térképeken, amikor a falut végleg elönti majd a víz örökre.

A BBC riportjában úgy nevezi a helyet, mint ahol nemsokára az Egyesült Államok első globális felmelegedés-menekültjei születnek. A homoknyúlványra épült faluban 400 inuit őslakos él, akik halászatból és vadászatból tartották fenn magukat.

A tenger évszázadokon át biztosította a megélhetésüket, de az utóbbi két évtizedben ellenük fordult. A sarkvidéki jégtakaró visszahúzódása miatt sokkal inkább ki lettek téve a tenger viharainak. Korábban a jég védte őket a természet pusztításával szemben, ennek azonban mára vége.

Az amerikai hadsereg mérnökei építettek ugyan egy védelmi falat 2008-ban a part mellé, de ez nem volt képes valódi védelmet biztosítani.

Nem Kivalina az egyetlen bajban lévő inuit település, három másik falut is veszélyeztetnek az erősödő viharok és a folyamatosan emelkedő tengerszint.

Ezért az amerikai kormány az őslakosok költöztetését tervezi, azt azonban még nem tudni miből. Új házak és utak építése egy magasabb helyen a számítások szerint 400 millió dollárba is kerülhet.

Ha valakit jobban érdekel, milyen az élet az Északi-sark vidékén, érdemes elolvasnia az egész riportot. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.