És az megvan, hogy II. Erzsébet autószerelő volt?

külföld
2013 július 31., 11:34

Mindannyian nagyon örülünk, hogy megszületett a kis György Sándor Lajos, de az is igaz, hogy a brit királyi család tele van olyan történetekkel, amik érdekesek, de talán nem ismeri őket mindenki.

16 ország királynője

A brit királynő nem csak Nagy-Britannia királynője, hanem 15 másik országé is, amiket hivatalosan Nemzetközösségi Királyságnak hívnak (Commonwealth Realm).

photo_camera Vilmos herceg Tuvaluban

A királyság tagjai: Antigua és Barbuda, Ausztrália, Bahamák, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamaica, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint VIncent, Salamon-szigetek, Tuvalu és az Egyesült Királyság. Hivatalosan az Egyesült Királyság kivételével ezeket az országokat a királynő domíniumának, vagyis birtokának nevezik, de ezt egyre kevésbé használják.

II. Erzsébet emellett a Nemzetközösség (Commonwealth Nations) feje is, amit a volt brit birodalom tagországaiból hoztak létre. Ennek most 54 tagja van.

II. Erzsébet autószerelő volt

A II. világháborúban Londont sűrűn bombázták, ezért a városból sok gyereket vidékre evakuáltak. Az egyik politikus azt javasolta, hogy a két hercegnőt (Erzsébetet és Margit snowdoni grófnét) is vigyék el a városból. Ezt az idősebb Erzsébet visszautasította. "A gyerekek nélkülem nem mennek sehova. Én nem megyek el a király nélkül. A király pedig soha nem fog elmenni". A fiatal Erzsébet ezután 1940-ben, 14 évesen beszélt először nyilvánosan a BBC rádióban. Azokhoz a gyerekekhez szólt, akiket evakuáltak.

photo_camera A fiatal II. Erzsébet a szolgálatban.

18 évesen viszont belépett a Kiegészítő Területi Szolgálatba, a brit hadsereg női ágába, mint másodbeosztott. Itt sofőrnek és autószerelőnek képezték ki.

Billy, a hal és Csúnya

Unokái, Harry és Vilmos herceg is úgy döntött, hogy a katonaságot választják karriernek. Mindketten a Sandhurst akadémián végeztek. Mivel a királyi család hivatalosan nem használja a családnevét (Mountbatten-Windsor), csak a címét, a besorozáskor a Wales nevet adták meg vezetéknévnek. Így Harry herceg Harry Wales, Vilmos pedig William Wales néven szolgált.

Mindketten aktív szolgálatot akartak, hogy elmehessenek rendesen háborúzni, de ez csak Harrynek jött össze. Neki se könnyen. 2007-ben beosztották az iraki Maysan tartományba, de mielőtt el is utazhatott volna, visszavonták a bevetését, mert túl értékes célpont lett volna.

Aztán valahogy mégis sikerült kijutnia Helmandba, ahova titokban vezényelték ki, amiről most is csak azért tudunk, mert egy ausztrál újság megírta. 72 napot töltött a frontvonalon, mint légiirányító. Eközben például amerikai légicsapásokat rendelt el.

Vilmosnak nem sikerült kijutnia a frontra, ehelyett elment a RAF-hoz pilótaképzésre. Csak később derült ki, hogy így mégis sikerült kijutnia Afganisztánba, amikor egy C-17 Globemasterrel hazahozták egy brit katona holttestét. Mondjuk összesen három órát töltött kint.

Harry később követte Vilmos példáját és helikopterpilóta lett. Azóta ráadásul sikerült még kétszer kijutnia Afganisztánba. Egyszer lenyomott egy négyhónapos turnust, aztán 2013-ben egy húszhetes bevetésre küldték ki. Egyébként az apjuk, Károly herceg is pilóta volt. Vilmos beceneve a hadseregnél Billy, a hal, Harryé pedig Csúnya és Widow Six-Seven volt.

A második leghosszabb ideje uralkodó brit

II. Erzsébetnél csak Viktória királyné ült hosszabb ideig a brit trónon. Viktória 63 év, 216 nappal vezet, de Erzsébetnek simán van még ideje beérni, mert ő is 61 év 174 napnál tart. A harmadik helyezett egyébként III. György, 59 évvel és 96 nappal.

Viszont Viktória nem csak a legtovább uralkodó brit volt, hanem a világ leghosszabban trónon ülő nője is. A férfiak itt eléggé elhúztak, a szváziföldi II. Sobhuza 82 évig és 254 napig uralkodott. 

Elég nagy balhé volt Erzsébet házasságából

Nem mindig ment simán a párkeresés a királyi családban. Fülöp herceg, II. Erzsébet férje hiába tagja a görög királyi családnak, mégiscsak német, ami elég sok gondot okozott, amikor összeházasodtak. Hiába harcolt ugyanis Fülöp a britek oldalán, a testvérei náci tisztekhez mentek feleségül. Ráadásul eleve túl korán jelentették be, hogy össze akarnak házasodni, mert még alig ért véget a háború. Emiatt két évet kellett várniuk. Az egyébként nem volt probléma, hogy unokatestvérek. Eyyébként a házassággal Fülöp feladta a görög és dán hercegi címeket és helyette Edinburgh hercege lett (de ez angolul nem prince, hanem duke)

Fülöp herceg egyébként is egy csoda

Mert olyanokat szokott mondani, mint egy női kadétnak 2010-ben:

Maga egy sztriptízbárban dolgozik?

Vagy Nigéria elnökének 2003-ban:

Maga már átöltözött pizsamába?

Vagy egy turistának Budapesten 1993-ban:

Maga nem lehet itt régóta, nincs is sörhasa

Erzsébet majdnem elesett Bugacon

1993-ban egyébként a királynő is vele volt Budapesten. Ez volt az egyetlen hivatalos látogatásuk nálunk, ahol egyébként ez történt: "A királynő Bugacon leszállva a hintóról homokos talajra lépett és majdnem elvesztette az egyensúlyát. A királynőt megérinteni nem szabad. Még jó, hogy a Köztársasági Őrezred ezredese megtalálta a megoldást: odanyújtotta a karját, amire a királynő rátámaszkodhatott."

Előtte az utolsó angol uralkodó, aki Magyarországon járt, a kereszteshadjáratot vezető Oroszlánszívű Richárd volt, őt 1189-ben III. Béla fogadta. Legalábbis a korabeli brit sajtó ezért tartotta fontosnak megjegyezni. Ha viszont tévedtek, és Richárd nem járt Magyarországon, akkor meg azért volt fontos, mert ő volt az első angol uralkodó, aki eljött ide.

What rules?

A királynő az egyetlen ember az Egyesült Királyságban, aki úgy is vezethet, hogy nincs jogosítványa. És egyébként rendszeresen vezet is. Útlevele sincs, pedig rengetegszer utazott már külföldre. Ja, és a királynő is szavazhat a választáson, de Erzsébet ezzel a lehetőséggel még soha nem élt. Azzal sem, hogy visszadobhatna törvényt.

Kate Middleton rokona George Washingtonnak

A brit trónörökös feleségének van egy közös őse az Egyesült Államok első elnökével, még a 15-ik századból, Sir William Gascoigne.

A római katolikusok nem okék

A primogenitúra szerint nő uralkodhat Nagy-Britanniában, de római katolikus, vagy olyan, aki valaha összeházasodott egy római katolikussal, nem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.