20 év után szabadon engedhetik a svéd sorozatgyilkos kannibált - mert csak kitalálta az egészet

bűnügy
2013 augusztus 01., 06:09

Sture Bergwall a kilencvenes évek leghírhedtebb bűnözője volt Svédországban. A most 63 éves férfi akkor 30 ember, köztük több gyermek meggyilkolását vallotta be. És arról is beszélt, hogy közülük többet megerőszakolt és részben meg is evett.

Bergwallra, aki sorozatgyilkosként a Thomas QUick nevet használta, végül nyolc gyilkosságot sikerült rábizonyítani, köztük három gyerekét is. Úgy, hogy saját vallomásain kívül az ég világon semmilyen komoly bizonyíték nem volt ellene.

Tíz évvel az ítélet után azonban Bergwall arról kezdett beszélni, hogy valójában csak kitalálta a gyilkosságokat, és az egész sztori csak egy kétségbeesett segélykiáltás volt. Az ügyek megvizsgálása után kiderült, hogy szemben sok bűnözővel, Bergwall nem hazugsággal próbál kiszabadulni a börtönből, hanem éppen a tagadással mond igazat.

Szerdán a svéd ügyészek egy utolsó gyilkosság ügyét is visszavonták, egy 1975-ben eltűnt 15 éves fiúét, akinek meggyilkolását Bergwall vallomása alapján bizonyították az állítólagos sorozatgyilkosra. Aki így valószínűleg szabadlábra is kerülhet.

Bergwall a héten egy interjúban azt mondta, hogy amikor 1991-ben egy bankrablás után börtönbe került, elveszettnek érezte magát, és nagyon alacsonyan volt az önbecsülése. "Érdekes ember akartam lenni, nem ilyen szürke gonosz" - mondta. Hajlandó volt pszichológai kezelésnek alávetni magát, és ítt azt vette észre, hogy minél sötétebb történeteket mesél, annál többen figyelnek rá.

Először csak arról mesélt, hogy gyermekkorában molesztálták, majd bevallotta egy 11 éves kisfiú meggyilkolását, akinek eltűnésével akkor tele volt a svéd sajtó. Innentől kezdve nem volt megállás, és az 1994 és 2001 közt tartó bírósági tárgyalásokon végül három kisgyerek, egy holland pár, egy izraeli diák és két norvég nő meggyilkolásáért ítélték el. Most Svédországban azt is vizsgálják, hogy csúszhatott meg ennyire az ország igazságszolgáltatása.

(Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.