Mi ez a drog, ami megölhetett öt embert Magyarországon?

bűnügy
2013 augusztus 01., 11:15
  • Gyilkos kábítószer van a piacon!
  • Para-metil-4-metilaminorex!
  • Hogy mi van?
  • Tényleg durva a sztori, de azért nézzük meg részletesebben.

Öt ember halt már meg Magyarországon a para-metil-4-metilaminorex nevű szer fogyasztása miatt. Legalábbis valószínűleg, a szert mindannyiuk szervezetében kimutatták, a szakértői jelentések viszont még nem készültek el. Idén nyáron történt két haláleset Székesfehérváron, egy Szekszárdon, legutóbb pedig kettő Budapesten. A rendőrség szerdán rendkívüli közleményt adott ki az ügyben, ami szerint a korábbi halálesetek miatt már több dílert elfogtak, de úgy tűnik, a szer még mindig a piacon van, ezért fokozott óvatosságra intenek.

Csak egy dolog nem derült ki ebből. Hogy mi ez a szer igazából.

A para-metil-4-metilaminorex (amit innentől nevezzünk serotoninak, mindjárt kiderül, hogy miért) tipikus dizájnerdrog, amivel egy korábban betiltott szert helyettesítenek. Először Hollandiában tűnt fel, halálesetekről viszont csak Magyarországon hallani. Alapváza a 4-metilaminorex, ami Magyarországon is kábítószernek számít, erre helyeztek rá egy metilcsportot, amitől így néz ki:

ser

A serotoni becenevet azért kapta, mert komoly hatása van a szerotonin nevű boldogsághormon termelésére. A szer a beszámolók szerint egy hosszan, akár 10-12 órán keresztül ható stimuláns, ami egyben entaktogén is, vagyis fokozza a közelség érzetét másokkal és empatogén is, vagyis még empatikus is lesz tőle a használója. Fokozza a szexuális vágyat is, innen jött a szer másik beceneve, a Swiss Toni. Ő a Fast Show nevű vígjátéksorozat szereplője, aki szerint minden helyzet olyan, mint “szeretkezni egy gyönyörű nővel.”

Vannak aztán mellékhatások is. Hányinger, pupillatágulás, állkapocsrángás, érszűkület, a testhőmérséklet gyors emelkedése.

A hosszú távú hatásokról pedig, ahogy a dizájnerdrogok jelentős része esetében, fogalmunk sincs.

De miért halnak meg az emberek?

Ezt pontosan nem tudjuk. Zacher Gábor toxikológus a Drogriporternek azt mondta, a kórházba kerülő fiataloknál a legsúlyosabb tünet a hyperthermia, vagyis a testhőmérséklet vészes növekedése. Ez azért különösen veszélyes, mert egy bizonyos hőfok felett belső vérzés indul meg a szervezetünkben, ami halálhoz vezethet: az ember orrából és végbeléből elkezd dőlni a vér.

A szert pedig nagyon könnyű túladagolni. 60-100 miligram már elég 10-12 óra intentzív hatáshoz, 120 felett pedig már hatalmas dózis.

Ezt azt jelenti, hogy már sokkal kevesebb is hat belőle,

mint speedből, mefedronból vagy kokainból, ezt azonban a használók jellemzően nem tudják, és arra számítanak, a szokásos mennyiség kell. A serotoni esetében ráadásul a simán csak hatásos dózis jóval közelebb van a már veszélyes dózishoz, mint az előbbi szerek esetében. Bár azt biztosan nem tudhatjuk, könnyen lehet, hogy ez áll a halálesetek mögött.

A rendőrségi beszámolókból nem derül ki, pontosan hogy néz ki a szer, az eddigi fogyasztói leírások szerint legtöbbször por, néha tabletta.

photo_camera Forrás: daath.hu

Szóval akkor gyilkos ez a szer?

Veszélyes, mert nem ismerjük pontosan a hatásait, és könnyű túladagolni. Önmagában nem gyilkos, túladagolva pedig akár a víz is gyilkos tud lenni. Persze fontos különbség, hogy a víznél elég könnyű belőni a különbséget a normál és a halálos mennyiség között. A Swiss Toninál ez már nem olyan egyértelmű.

Hogyan lehet megelőzni a bajt?

Ha a rendőrségre hallgatunk

  • tartózkodunk mindennemű kábítószer fogyasztásától!

Ennél egy fokkal árnyaltabb megközelítést választva:

Fontos az óvatosság. Ha valaki dizájner drogokat fogyaszt, továbbra is érdemes figyelembe vennie, hogy tulajdonképpen emberkísérletben vesz részt. Aki mégis vállalja,

  • mindenképp csak kis dózisban,
  • hagyjon elég időt arra, hogy kiteljesedjen a hatása,
  • mindig csak steril eszközökkel
  • és egymásra odafigyelve.
  • Víz a túlhevülés ellen, pihenés, és ha valaki rosszul van, hívni kell a mentőket.

A cikkhez felhasználtuk a Drogriporter és a UK Chemical Research posztjait, és sokat segített Falus Péter, a BME Szerves Kémia és Technológia Tanszék PhD-hallgatója és Király András is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.