Az FBI szerint a túl szigorú megfigyelési szabályok miatt nem kaphatták el Carnajevet!!4!

Pont, amikor azt hinnénk, hogy az amerikai titkosszolgálat mindenkit megfigyel, az FBI ennek ellenkezőjére panaszkodik. Az amerikai törvényhozás az FBI-t hibáztatja a bostoni merényletekért, mert az orosz titkosszolgálat már 2011-ben figyelmeztette a nyomozókat, hogy Tamerlan Carnajev radikalizálódhatott.

Az FBI előbb a nyomozásra, majd az ügyben folyó vizsgálatra hivatkozva hivatalosan nem kommentálja az esetet, néhány információ így is kiszivárgott. A nyomozást vizsgáló FBI-os hivatalnokok szerint egyszerűen nem volt elég információ Tamerlan Carnajevről, és nem is volt elég eszközük a lebuktatásához. Például nem hallgathatták le.

Azt ugyan megfigyelték, hogy mit csinál a neten, de semmi gyanúsat nem találtak, így 2011-ben eredménytelenül zárták le a vizsgálatot. Arról pedig már a nemzetbiztonsági minisztérium felejtett el szólni, hogy Carnajev 2012-ben Oroszországba utazott, majd vissza is tért.

Ez utóbbi problémát azóta már kezelték, megoldották, hogy ha valakit vizsgált már az FBI, az megjelenjen a másik minisztérium alá tartozó nemzetbiztonság ügynökeinél is, így ha valahova elutazna, arról ezentúl értesítik egymást. De egy FBI-os ügynök szerint

Nyugodtan állíthatjuk, hogy ha ez már 2012-ben így lett volna, akkor sem történt volna másképp.

Via The New York Times