CIA-ügynökök tanyája volt a tavaly megtámadott bengázi konzulátus

külföld
2013 augusztus 02., 11:43

A "konzulátus" 35 állandó munkatársából 21 CIA-ügynök volt. Ezeket az ügynököket most havonta poligráfozzák, pedig normálisan ezt egy ügynökkel csak három-négy évente teszik. De a hírszerzésnek elege lett abból, hogy valaki szivárogtat a sajtónak és a kongresszusi képviselőknek.

Az állandó poligráfozás több szempontból is necces, például azért, mert az amerikai törvényhozásnak joga van tájékozódnia a CIA viselt dolgairól.

Az egész a bengázi konzulátus elleni 2012. szeptember 11-i támadás miatt van. Ez az az ügy, amiben Obama kormánya elég sokat hazudott. Például azt állították, hogy egy Mohamed-film miatti tüntetés fajult el. Aztán kiderült, hogy szó sem volt tüntetésről, az al-Kaida egy csoportja rohanta le a konzulátust. Aztán az is, hogy voltak értesüléseik a készülő támadásról, de nem erősítették meg a konzulátus védelmét.

Azóta pedig azt is megtudhattuk, hogy a "konzulátus" valójában egy CIA-iroda volt. Legalábbis a 35 konzulátusi alkalmazottból 21 volt a CIA ügynöke - a támadásban életét vesztő két egykori SEAL kommandós is a CIA-nak dolgozott.

Hogy miért volt ott annyi CIA-s? Kedvenc amerikai politikusom, a libertárius reménység, Rand Paul szerint azért, mert a CIA már akkor beindította titkos akcióját a szíriai lázadók felfegyverzésére. Azaz, a Líbiában begyűjtött fegyvereket a CIA közvetítésével Törökországon keresztül a lázadókhoz csempészték.

Mindezt az amerikai külügyminisztérium - a CIA ez alá tartozik - természetesen nem erősítette meg. De nyilatkozatukat cáfolatnak se nevezném. Ezt írja a CNN

A külügyminisztérium azt írta emailben, hogy munkatársai csak a "sérültnek, elöregedettnek vagy veszélyesnek" ítélt fegyverek megsemmisítésében segédkezett, és nem vett részt a fegyverek más országba szállításában. De azt is egyértelművé tették, hogy "más ügynökségek nevében nem nyilatkozhatnak".

Via The Atlantic Wire, CNN

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.