CIA-ügynökök tanyája volt a tavaly megtámadott bengázi konzulátus

A "konzulátus" 35 állandó munkatársából 21 CIA-ügynök volt. Ezeket az ügynököket most havonta poligráfozzák, pedig normálisan ezt egy ügynökkel csak három-négy évente teszik. De a hírszerzésnek elege lett abból, hogy valaki szivárogtat a sajtónak és a kongresszusi képviselőknek.

Az állandó poligráfozás több szempontból is necces, például azért, mert az amerikai törvényhozásnak joga van tájékozódnia a CIA viselt dolgairól.

Az egész a bengázi konzulátus elleni 2012. szeptember 11-i támadás miatt van. Ez az az ügy, amiben Obama kormánya elég sokat hazudott. Például azt állították, hogy egy Mohamed-film miatti tüntetés fajult el. Aztán kiderült, hogy szó sem volt tüntetésről, az al-Kaida egy csoportja rohanta le a konzulátust. Aztán az is, hogy voltak értesüléseik a készülő támadásról, de nem erősítették meg a konzulátus védelmét.

Azóta pedig azt is megtudhattuk, hogy a "konzulátus" valójában egy CIA-iroda volt. Legalábbis a 35 konzulátusi alkalmazottból 21 volt a CIA ügynöke - a támadásban életét vesztő két egykori SEAL kommandós is a CIA-nak dolgozott.

Hogy miért volt ott annyi CIA-s? Kedvenc amerikai politikusom, a libertárius reménység, Rand Paul szerint azért, mert a CIA már akkor beindította titkos akcióját a szíriai lázadók felfegyverzésére. Azaz, a Líbiában begyűjtött fegyvereket a CIA közvetítésével Törökországon keresztül a lázadókhoz csempészték.

Mindezt az amerikai külügyminisztérium - a CIA ez alá tartozik - természetesen nem erősítette meg. De nyilatkozatukat cáfolatnak se nevezném. Ezt írja a CNN

A külügyminisztérium azt írta emailben, hogy munkatársai csak a "sérültnek, elöregedettnek vagy veszélyesnek" ítélt fegyverek megsemmisítésében segédkezett, és nem vett részt a fegyverek más országba szállításában. De azt is egyértelművé tették, hogy "más ügynökségek nevében nem nyilatkozhatnak".

Via The Atlantic Wire, CNN

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.