Németország kilép a lehallgatási együttműködésből

külföld
2013 augusztus 02., 12:55

Ez elmúlt 50 évben együttműködtek az angol, a francia és az amerikai titkosszolgálatokkal, de ennek most Merkel véget vet.

Ez egyébként zseniális politikai húzás Angela Merkeltől a szeptemberi választások előtt, de erről kicsit később.

Szóval arról van szó, hogy Anglia, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok még 1960-ban, kb. hidegháború csúcsán együttműködési megállapodást kötött a lehallgatásokkal kapcsolatban. Ez arról szólt, hogy a Németországban állomásozó katonák védelmének érdekében az angolok, a franciák és az amerikaiak megkérhették a németeket, hogy lehallgassanak vagy megfigyeljenek akár német állampolgárokat is.

Namost ez az együttműködés papíron ugye megmaradt, de egyfelől okafogyottá vált a hidegháború végével, másrészt az Edward Snowden által leleplezett adatgyűjtő és feldolgozó rendszer segítségével az amerikaiaknak aligha van szükségük bárkinek a segítségére vagy engedélyére, ha meg akarnak figyelni valakit.

Merkelt viszont folyamatosan cseszegetik otthon az lehallgatási botrány miatt, az ellenzék azt a látszatot kelti, mintha lefeküdt volna az amerikaiaknak, és pontosan tudott volna a PRSIM programról. Ez egyébként lehet, hogy így van, de lehet az is, hogy hülyeség, viszont a kampányban ez pont mindegy is, a vád épp elég kellemetlen neki.

Ilyen szempontból volt jó húzás kilépni most az egyezményből. Ezzel ténylegesen semmilyen megfigyelési akciót nem veszélyeztet, viszont azt a nagyon határozott üzenetet küldi a választóinak, hogy ő bizony nem ért egyet az amerikaiak lehallgatási gyakorlatával.

(abcnews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.