A családbarát foglalkoztatás nem teremt egyenlő esélyeket

munka
2013 augusztus 06., 15:06

Sokat hallhattunk és olvashattunk már a családbarát foglalkoztatás előnyeiről, hogy mennyire szuper ez mindenkinek, és legyen a munkahely meleg, ölelő második otthon, az együtt dolgozók pedig egy szép nagy család. Legyen szociális a piacgazdaság, mindenki jól jár, és sok gyerek születik.

Csakhogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Nem, nem mindenkinek éri meg a családbarát foglalkoztatás. Amerikai kutatásokból egyértelműen kiderül: a kormányzat családpolitikai intézkedéseinek bevezetése óta csökkent a nők munkaerőpiaci részvétele, a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedése pedig azzal a következménnyel járt, hogy a nők jelentős része a korábbinál alacsonyabb beosztásban és bérért dolgozik.

Miből lesz az egyenlőtlenség?

Az államilag garantált fizetett szülési szabadság, a várandós, kisgyermekes nők számára garantált munkahelyi védelem és egyéb kedvezmények a közgazdászok szerint az eredeti célokkal szemben részben ellentétes hatást érnek el, mert növelik a nemi alapú diszkriminácót. A már állásban levő nőknek valóban segítenek, azonban viszont megnehezítik a szülőképes korú és családos nők munkavállalását, szakmai előmenetelét és remek magyarázattal szolgálnak arra, miért kapnak a nők azonos munkáért alacsonyabb bért.

Az elgondolás szép: segítsük a dolgozó szülőket (a gyakorlatban leginkább a nőket) a családi és munkahelyi feladataik összeegyeztetésében. Legyen atipikus foglalkoztatás, részmunkaidő, távmunka és máris eltűnik az igazságtalan egyenlőtlenség, ami közöttük és a bármikor túlórázó, korlátlanul terhelhető munkatársak között fennáll. A rossz hír az, hogy a fizetésekben és az előmeneteli lehetőségekben továbbra is megjelenik a különbség.

Minél nagyobb költség és minél több plusz feladat terheli a cégeket a szülési szabadságra menő vagy kisgyermekes dolgozó anyák alkalmazásával, annál kevésbé akaródzik nekik szülőképes korú, vagy kisgyermekes nőket felvenni, vagy magasabb pozíció betöltésére promotálni. Nem vitás, hogy nekik az a legjobb, ha maximálisan számíthatnak minden beosztott munkájára, megkötések nélkül.

Egy frissen publikált brit felmérés szerint a kisgyermekes anyák egész egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy a közvélekedés szerint kevesebbet dolgoznak gyermektelen munkatársnőiknél, és elvárják, hogy hozzájuk igazítsák a szabadságolásokat. Ez pedig feszültséget generál, és bizony egy anya fizetésemelésének, jutalmazásának, munkahelyi előléptetésének komoly akadályává válhat ez az esetében nem is biztos hogy valós feltételezés. Másik oldalról pedig a gyermektelen nőkre is visszaüt, hiszen egy fiatal nő „bármikor” bejelentheti terhességét, ezzel többletmunkát adva a kollégáinak.

Munkaerőpiaci kutatások igazolják: egyetlen országban sem lehet mindent egyszerre (vagy csak a kivételezetteknek): vagy a karrier, vagy a család mellett, de döntenünk kell. Karriert csinálni csak teljes munkaidőben, állandó jelenléttel lehet, nemhogy a verseny-, de még a közszférában is.

Két főállásban kell teljesítsenek a dolgozó anyák

Persze mindez csak addig igaz, amig túlnyomó többségében nők maradnak otthon a gyermekeikkel – már ha lehetőségük van rá. Jellemzően a nők járnak a bölcsődei, óvodai, iskolai ünnepségre, szülői értekezletre, évnyitóra és évzáróra, és állandó segítség híján ők maradnak otthon, ha beteg a gyerek (vagy bármely rokon ápolásra szorul). Nem meglepő tehát, hogy a világon mindenhol elsősorban a nők élnek a rugalmas foglalkoztatás előnyeivel. Ezen érdemben a családbarát politikák sem változtatnak. Az éppúgy igaz az USA-ra, ahol egyáltalán nincs államilag garantált fizetett szülési szabadság és szinte mindenkinek fizetni kell a gyerekek napközbeni ellátásért, mint a skandináv országokra, ahol rendelkezésükre áll az állami-önkormányzati gyermekellátási rendszer.

Úgy tűnik tehát, nincs tökéletes megoldás az anya- paradoxonra. Vagy legalábbis még nem találták meg.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.