Hivatalosan is a magyar a legboldogtalanabb nemzet

életmód
2013 augusztus 06., 12:17

A Huffington Post nagy amerikai elégedettségi infótérképet készített, és miután sorra vették az államok közötti eredményeket, nemzetközi mezőnyben is elhelyezték az adatokat.

Az ehhez készített grafikon helyezte igazán szomorú megvilágításba azt a májusi kutatást, ami az OECD-országok lakosainak életükkel szembeni elégedettségi szintjét vizsgálta.

lifechart11a

 

Az infógrafika a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatására, a Better Life indexre hivatkozott. Az OECD honlapján közölt kutatásból pedig tényleg kiderül, az élettel való elégedettségben a 36 vizsgált ország közül 2013-ban nálunk jöttek ki a legrosszabb eredmények.

A Better Life index célja, hogy csak szubjektívan értelmezhető tényezők sokaságából próbáljanak meg képet alkotni egy ország lakosainak életéről. Olyan tényezőkre kérdeznek rá, mint a közbiztonság érzete, az oktatás és az egészségügy állapotának érzékelése, a közösségi és civil élet jelenléte, vagy például a környezetvédelem.

És az egyik tényező az élettel való elégedettség mértéke. Ekkor nem csak az éppen aktuális érzésekre kíváncsiak a kutatás során, hanem hogy a válaszadó hogyan látja az életét, mint egészet, milyen előrejelzései, érzései vannak ezzel kapcsolatban.

A kérdésre 1 és 10 között lehetett pontozni az élettel kapcsolatos perspektíváink minőségét, és az OECD-országok közül nálunk született a legrosszabb, 4.7-es osztályzat. A nemzetközi átlag amúgy 6.6-os volt.

Nemek szerint vizsgálva az eredményeket kiderül, hogy a férfiak kicsit elégedettebbek voltak a kilátásaikkal, 4.8-as összeredménnyel, a nők pedig 4.6-osra értékelték az életükkel szembeni elégedettségüket.

Nagyon sokat számított a magyar eredményeknél az iskolázottság. A csak középfokú oktatást befejezett válaszolók 4.1 pontnyira voltak elégedettek, míg a diplomások 5.6-ra.

A magyarok 69 százaléka mondta azt, hogy egy átlagos napon több pozitív élmény éri, mint negatív. Ez is a legalacsonyabb értékek között volt, az OECD-átlag 80 százalék volt.

Ha minden tényezőt nézünk, akkor Magyarország hét országot utasított maga mögé. Törökországban, Mexikóban, Chilében, Brazíliában, Oroszországban, Észtországban és Görögországban azért összességében még rosszabbnak látják a helyzetüket az állampolgárok.

photo_camera Összértékek alapján a rangsor.

Az OECD kutatása 2011-ben indult. Abban az évben még százalékokban mértek, a megkérdezett magyarok 23 százaléka volt elégedett az életkilátásaival, szemben az OECD átlag 59 százalékával. 2012-ben egy kicsit jobb eredménnyel zártunk, mint idén, 4.9-es összpontszámmal. Viszont ez akkor is csak a mezőny utolsó helyéhez volt elég.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.