Pár napokra adják férjhez a fiatalkorú egyiptomi lányokat

külföld
2013 augusztus 07., 07:13

Naponta 38 ezer fiatal lányt kényszerítenek házasságba, általában üzleti tranzakció útján. A fejlődő országokban minden hetedik lány már házas 15 éves korára, általában a családjuk adja el őket.

Viszont a gyermekkorú házasításnak létezik egy még rondább verziója: az ideiglenes házasságkötés. Egyiptomban nyaranta lendül fel a szexturizmus, ilyenkor az ország vidéki, szegény részeiről lányok ezreit hajtják fel szüleik, hogy rövid időre házasodjanak össze gazdag kérőikkel.

Az egész persze csak a gyermekkereskedelmet és gyermekprostitúciót tiltó törvényeknek a kijátszása, hiszen a fiatalkorú lányok férjhez adása bevett gyakorlat az arab országban, és nem tudnak a hatóságok fellépni ezzel szemben,

Vannak lányok, akiket 18 éves korukig hatvanszor adtak már férjhez. A legtöbb ilyen házasság csak pár napig, esetleg egykét hétig tart, és az egésznek csak a szexuális aktus jogi lehetőségének megteremtése a lényege.

A kutatások szerint a rövid időre feleséget kereső perverzek főleg a Perzsa-öböl országaiból érkeznek. 81 százalékuk szaúdi, 10 százalékuk az emirátusokból, és 4 százalék pedig Kuvaitból.

Egy ilyen házasság persze nincs ingyen, hozományként egy egész nyárra 2800 és 10 ezer dollár között szokás fizetni. Ilyenkor az sem ritka, hogy a feleségnek el kell utaznia egy évre a férjével, ahol a ház körül kell majd dolgoznia, és egy-két évig is ott tartják.

Az egynapos házasságnak nevezett prostitúció olcsóbb, 115 dollár körülre jön ki egy nap.

A jelenségnek kedvez az egyiptomi felfordulás, a gazdaság visszaesése és a munkanélküliség növekedése miatt sok vidéki családnak nem marad más bevételi lehetősége, mint gyermekük kiárusítása. (via WashingtonPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.