Meghalt Csatáry László

bűnügy
2013 augusztus 12., 05:22

A kassai zsidók elhurcolásával gyanúsított egykori gettóparancsnok 99 éves volt. Halálhírét ügyvédje, Horváth B. Gábor közölte a Borssal. Szombaton hunyt el a kórházban. Belgyógyászati panaszokkal kezelték, de tüdőgyulladást kapott.

Csatáry ellen Szlovákiában és Magyarországon is eljárás folyt emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt. Szlovákiában nemrég életfogytiglani börtönbüntetésre módosították a háború után, távollétében kimondott halálos ítéletet, ezzel elméletben elhárult az akadálya a kiadatásának. A magyarországi eljárásban ez némi zavart okozott, a bíróság első fokon felfüggesztette az eljárást, mondván ugyanazért a bűncselekményért nem lehet kétszer elítélni.

Csatáry Lászlót a Sun találta meg Budapesten. Ellene 2011-ben a nácik után vadászó Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést., és azóta azzal vádolták, hogy:

  • A kassai gettó parancsnoka volt és igen kegyetlenül bánt a zsidó rabokkal, például korbácsolta őket.
  • Aktívan közreműködött 12 ezer zsidó deportálásban. Életéről a Dotoho blog írt sokat és jót.
  • A vádirat szerint az egyik transzportnál 1944. június 2-án Csatáry László megtiltotta, hogy a kb. 80 emberrel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokon ablakokat vágjanak.

Amikor tavaly júliusban őrizetbe vették, az ügyészség szerint a kihallgatási jegyzőkönyvből kiderült, hogy:

Bizonyos kijelentései alapján megállapítható hozzáállása bizonyos vallású emberek felé.

Csatáry azonban végig tagadta bűnösségét.

A kassai kerületi bíróságon szeptember 26-án lett volna az a tárgyalás, amelyen Csatáry életfogytiglani börtönbüntetésének letöltési módjáról döntöttek volna.

UPDATE 09:56: Ügyvédje, Horváth B. Gábor szerint a halálával megszűnik az eljárás Csatáry ellen.

UPDATE 12:44: A Simon Wiesenthal Központ csalódott, hogy Csatáry azelőtt meghalt, mielőtt felelősségre vonhatták volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.