Szükségállapotot hirdettek Egyiptomban

Egy hónapos szükségállapotot hirdetett ki az ideiglenes egyiptomi elnökség, miután eddig legkevesebb 95 halálos áldozattal járt az összecsapás, ami szerda reggel robbant ki. A kora reggeli órákban a biztonsági erők elkezdték kiszorítani a Mohamed Murszi egykori elnök szabadon engedéséért hetek óta ülősztrájkoló iszlamista tüntetőket.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint 95 ember veszítette életét eddig, a hírügynökségek már száz fölötti áldozatról tudnak. A tüntetők az an-Nahda téren és a Rabaa el-Adavíja mecsetnél tartottak hetek óta ülősztrájkot, ezt a két a területet tisztították meg a brutálisan fellépő biztonsági erők.

A két terület kiürítését eredetileg hétfő hajnalban tervezte a rendőrség, de az ötlet kiszivárgott, és végül elhalasztották a lépést.

Összecsapások törtek ki az ország középső részén, al-Minja és Aszjút városában is az iszlamisták és a rendőrség között. Több ezren tiltakoztak a rendőrség kairói fellépése ellen, több kopt templomot is felgyújtottak.

Murszit július elején távolította el a hadsereg egy puccsnak látszó puccsal, azóta nagyon feszült a helyzet az országban, bár polgárháborúra az egyenlőtlen erőviszonyok miatt még mindig kevés esély van. A hadsereg, illetve az általuk támogatott biztonsági erők nem most először támadtak a Murszi szabadon engedéséért tüntető tömegre, július végén is rengeteg áldozatot követelt, amikor a tömegbe lőttek.

Közben sorra érkeznek a sokkoló képek a fővárosból. Reggel hajtóvadászat indult az újságírók ellen, többeket erőszakkal fenyegettek, ha nem törlik le gépeik tartalmát, a Sky News operatőrét pedig le is lőtték.

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
REUTERS/Asmaa Waguih
REUTERS/Asmaa Waguih
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Murszit a hadsereg mozdította el július harmadikán, miután letelt az ultimátum, akit az elnöknek adtak, hogy kezdjen valamit az országban egyre hevesebben zajló tüntetésekkel. Annak ellenére, hogy az elnököt a hadsereg rúgta ki, az Egyesült Államok kínosan ügyelt arra, hogy kerülje a puccs kifejezést az eseményekkel kapcsolatban. Közben egymást érték a véres tömegtüntetések a szétszakított országban, ahol nagyon nehéz elképzelni, milyen megoldás jöhet majd most.