Újabb csecsemő halt meg a borsodi kórház intenzív osztályán

Egészségügy
2013 augusztus 14., 14:16

A kisbaba halálával kilencre emelkedett a koraszülöttintenzív-osztályon múlt hétfő óta elhunyt gyerekek száma. A kórház közleménye szerint az egyik kritikus állapotban lévő csecsemő hunyt el, aki már hónapok óta intenzív kezelés alatt állt, és többszörös súlyos hasi műtéteken esett át.

A kórház szerint a gyermek a korábban meghalt koraszülöttekkel semmilyen közvetlen kapcsolatban nem volt. Ápolása során mindvégig izoláltan kezelték, külön ápolói személyzet figyelte, egyébként a gyermeksebészeti osztályon is hosszan kezelték.

"Születésétől kezdődően igen alacsony életeséllyel rendelkezett" - olvasható a kórház közleményében.

A kórház koraszülöttintenzív-osztályán a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban elhunyt újszülöttek ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja. Pap Károly országos rendőrfőkapitány utasítására foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt. Az államtitkár kedden arról is beszámolt, hogy a koraszülöttintenzív-osztályon lévő 34 gyermek közül két gyermek súlyos állapotban van.

Az államtitkár kedden azt is mondta, hogy az eddig elvégzett vizsgálatok nem találtak összefüggést a halálesetek között. Az esetleges fertőzések igazolása vagy kizárása még folyamatban van. Hozzátette: a kórházban múlt pénteken életbe lépett járványügyi intézkedések, azaz a betegek elkülönítése, a fertőtlenítés továbbra is érvényben vannak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdán az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az ország koraszülött intenzív centrumaiban folyamatos és biztonságos a betegellátás.

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésre visszavezethető járványt, illetve a gyanúját ezen a héten egyik hazai koraszülött intenzív centrum sem jelentett.

Magyarországon a koraszülöttek aránya 8,5 százalék volt 2011-ben (az EU fejlettországaiban a veszélyeztetett babák aránya 3-4 százalék). A koraszülés.hu statisztikái szerint minél korábban születik egy koraszülött, annál valószínűbb, hogy számos súlyos, akár életveszélyes szövődmény fog kialakulni. A szülés körüli halálozás 80 százaléka, és a maradandó károsodások 70 százaléka a koraszülött babák és az igen kis súllyal született csecsemők köréből kerül ki. A túlélés esélye a születési súllyal együtt növekszik. Az OGYEI 2005-2009 statisztikái alapján az 500 gramm alatti csecsemők 25 százaléka marad életben. Az 500–750 grammos súllyal születettek majdnem fele, a 750-1000 grammal születettek 80 százaléka, a 1000-1250 grammos csoport 90 százaléka, míg 1250g fölött 95 százaléka kap lehetőséget a túlélésre. Az újszülöttkori halálozás leggyakoribb oka az igen nagyfokú éretlenség. Az igen éretlen koraszülötteknél nagy a kockázata annak is, hogy később krónikus problémák jelentkezzenek, különösen megkésett fejlődés és tanulási zavarok. Ennek az az oka, hogy a belszerveknek nem volt elég idejük, hogy a megszületés előtt megfelelően kifejlődjenek.

Szakértők szerint ugyanakkor hiába nagyobb az esély egy újszülött elvesztésére, az egy öt alatt nyolc (illetve most már másfél hét alatt kilenc) haláleset így is kiugróan soknak számít.

(MTI/444.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.