Helyzetjelentés Szomáliából

külföld
2013 augusztus 21., 12:32

Gyerekkorunk óta él bennünk egy kép Szomáliáról. Éhező gyerekek, háború, természeti katasztrófák, menekülttáborok, por, homok és nyomor. A 2010-ben, az ország történetének talán legnagyobb éhínségében negyedmillió szomáli vesztette életét. Az ENSZ jelentése szerint a nemi erőszak és a bántalmazás a mindennapok része és mértéke évről-évre növekszik. A menekülttáborokban élő nők különösen fenyegetettek. Az ENSZ 1,1 millióra teszi a szomáliai táborokban élők számát. A nemi erőszak áldozatainak többsége 18 év alatti gyereklány. Az ENSZ gyermekalapja szerint minden harmadik szexuális bűncselekmény áldozata gyerek.

Tavaly 500 fővárosi menekülttáborban 1700 erőszakra derült fény. Az idei év első felében csak Mogadishuban 800 esetről értesültek. Fél év alatt ez napi majdnem öt eset egyetlen városban. Ez pedig nyilvánvalóan csupán a jéghegy csúcsa. Emberi jogi csoportok szerint a nők a megbélyegzéstől való félelmükben, illetve a megtorlástól tartva nem merik bejelenteni, ha áldozattá váltak. Év elején a nemzetközi sajtóban is megjelent annak az esetnek a híre, amikor egy letartóztatott nőt a biztonsági erőkhöz tartozó férfiak erőszakoltak meg. Az esetet megszellőztető újságírót egy év börtönüntetésre ítélték az ország biztonságát veszélyeztető hamis vád miatt. A rendőrség az esetek eltussolásában érdekelt, a kormányzat igyekszik a táborokban uralkodó állapotok miatti nemzetközi elégedetlenséget csitítani.Az ENSZ adatai szerint az erőszakolók 70 százaléka a kormányerők egyenruháját viselő fegyveres volt.

Az országban dolgozó humanitárius szervezetek óriási erőfeszítéseket tesznek a szexuális visszaélések áldozatainak segítésére és a további bűncselekmények megakadályozása érdekében. Orvosi segítséget, pszichoszociális és jogi tanácsadást biztosítanak a hozzájuk fordulóknak, és létezik olyan hátborzongatóan hétköznapi problémára választ kínáló segélyprogram, ami kályhákkal támogatja a családokat. Kályhákkal, méghozzá üzemanyag-takarékos darabokkal. Hogy miért? Mert a lányok és a nők nagy részét épp a tűzifagyűjtés közben támadják meg erőszakolóik. Az elkövetők többnyire ismeretlen fegyveres, vagy egyenruhás férfiak, akik nem ritkán csoportosan támadnak áldozataikra.

Az idegenektől elszenvedett nemi erőszak mellett a családon belüli erőszak is mérgezi az itt élő nők életét. Szomáliában a nemi erőszakon kívül a női nemiszerv-csonkítások és a gyermek- és a kényszerházasságok is mindennaposak. Groteszk módon a nemiszerv-csonkítást végzők is sokszor éppen azzal érvelnek a kegyetlen beavatkozás ellen, hogy ezzel tulajdonképpen megvédik lányaikat az erőszaktól, ha el kell hagyniuk otthonukat. A fővárosi menekülttáborban, amely gyakorlatilag város a városban egyetlen orvos jogosult igazolást adni arról, hogy egy nő nemi erőszak áldozata lett.

Az áldozatok többségének végső soron pedig mind a csonkítás, mind az erőszak bármely formájának elszenvedése után nem marad más, mint a hallgatás, a félelem, és a várakozás az újabb erőszak előtti csendben. Mogadishu városában bódékból és sátrakból álló menekülttáborban négyszázezer ember él összezárva.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.