Átmeneti finanszírozásból pótolja az NGM azt a pénzt, amit befagyasztott az EU

gazdaság
2013 augusztus 22., 16:47

Az Európai Bizottság által át nem utalt forrásokat az állam átmenetileg többlet állampapír-finanszírozással biztosítja

- mondta Banai Péter Benő, költségvetésért felelős helyettes államtitkár, miután megkérdezték tőle, hogy miből finanszírozza Magyarország azokat a fejlesztéseket, melyeket eredetileg az unió 15 operatív programjából kellett volna.

Elsőnek a 444 írta meg, hogy a 15 EU-s programból a legnagyobbak már 2012 őszére kiszáradtak, és egyre több szabálytalanságot találva sorra állította le további programok kifizetését is az Európai Bizottság. Jelenleg a 15-ből összesen két program él, az egyik azonban mára kiürült, a másik pedig a technikai bürokrácia működésére van kitalálva.

Banai államtitkár ugyanakkor biztos benne, hogy a finanszírozás felfüggesztése hangsúlyozottan átmeneti jellegű, és folyamatosan zajlanak az egyeztetések a kormány és a bizottság között.

Az NGM helyettes államtitkára bízik abban, hogy az egyeztetéseket hamar sikerül lezárni, és még idén teljesíti az EB a felfüggesztett átutalásokat. Ebben az esetben a felfüggesztés csak éven belüli likviditási feladatot jelent a kormány számára - fűzte hozzá.

Banai Péter Benő arra a kérdésre, hogy megugrottak-e a kiadások a kifizetések uniós felfüggesztése és az emiatti költségvetési kifizetések miatt, elmondta, hogy elsősorban finanszírozási kérdésről van szó; egyes operatív programoknál azonban júliusban kevesebb költségvetési bevételt lehetett elszámolni. A kiadások emiatt nem nőttek, hiszen a kedvezményezettek részére a kifizetett összeg nem változott, csak a finanszírozás szerkezete módosult. (via MTI)

Hogy miért történtek ezek a fagyasztások, és mi várható most, és hogy kerül a képbe Lázár János, arról említett cikkünkből olvashat többet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.