Mi lesz a külföldi drogozókkal Magyarországon? És a magyarokkal külföldön?

bűnügy
2013 augusztus 22., 10:22
  • Mi a sorsa egy külföldinek, ha elkapják Magyarországon drog birtoklásáért?
  • Mi a sorsa egy nyaraló magyarnak, ha fűvel elkapják a környező országokban?

A rendőrség, főleg drogok birtoklása miatt, a Sun fesztivál alatt 41, az Ozora Fesztivál alatt 188 fesztiválozóval szemben indított eljárást. Az elfogottak jó része külföldi. (A SUN-on 28 külföldit és 13 magyart fogtak el. Az Ozora Fesziválon nem tudni az arányt, de valószínű, hogy az előállítottaknak legalább 70%-a külföldi.)

Mi a büntetésük, börtön vagy elterelés?

Egyik sem. Ugyan a magyar jogszabályok szerint ha valakit elkapnak mondjuk egy kis fűvel, akkor első alkalommal még választhatja a féléves elterelést, de ha két éven belül másodjára is lebukik, akkor akár két év börtönt is kaphat. A külföldiek valószínűleg nemet mondtak a hat hónapos magyarországi elterelésre, inkább választják, hogy a távollétükben eljárás induljon ellenük, majd kikézbesítsék nekik a megrovásról, próbára bocsátásról, a pénzbüntetésről vagy a felfüggesztett börtönről szóló ítéletet. Korábban volt olyan eset, amikor az ügyész engedélyezte a külföldi elterelést, amiről igazolást kellett bemutatni Magyarországon – mondta Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője – és tudnak olyan esetről is, amikor az ügyész a magyarországi elterelésre kötelezte az elfogott külföldi állampolgárt.

Az Ozora Fesztiválra tartó lebukottaknak a bulit sem kellett kihagyniuk. Legtöbbjüket körülbelül két órára vitték be az örsre. Vizeletmintát vettek tőlük, vallomást tettek, aláírták, és mehettek vissza a fesztiválra. Az ítélet után az egyszerű fogyasztók ellen nemzetközi elfogatóparancsot lehet kiadni, erre egyelőre még nem volt példa, de a jogszabály még viszonylag friss.

(A Drogriporter a témában összeállított egy rövid ismertetőt az idelátogató külföldieknek.)

De mi van, ha egy magyart kapnak el egy kis fűvel nyaralás közben?

A Helsinki Bizottság szerint uniós emberi jogot sért a rendőrség, mikor fokozott ellenőrzést tart, tehát minden goást konkrét indok nélkül, szisztematikusan igazoltatnak és kipakolnak. Ha valamelyik szomszédos fesztiválra igyekszünk, ilyen ellenőrzésbe nem fogunk beleszaladni.

Horvátország – Sárosi szerint pont a  turizmus érdekében – 2013. január elsejétől bűncselekményből szabálysértéssé enyhítette a csekély mennyiségű kábítószer személyes használatra történő birtoklását. Tehát Horvátországba nem kell hideg verejtékben úszni, ha 2g fűvel elkap a rendőr. Egy pénzbírsággal megúszható az ügy. Ennek a felső határa 2680 Euró.

Ausztriában az első elkövetésnél  rendőrségi nyomozás indul, majd 2 évre próbára bocsátás a joggyakorlat. Többszöri elkövetésnél alternatív terápia a büntetés.

Németországban egy 1994-es törvény alapján kis mennyiség birtoklása személyes használatra nem bűntett. 6 grammot tarthatunk magunknál, de pár városban, például Berlinben, akár 10g is megengedett.

Romániában 1-3 gramm fű között pénzbírsággal megúszhatjuk a ügyet.

Csehországban csekély mennyiségként 15 gramm fű, 1,5 gramm heroin és kokain, illetve 40 darab varázsgomba lehet nálad fogyasztásra, amely 2010 óta nem minősül bűncselekménynek, csak szabálysértésnek, ezért börtönbe sem kerülhet a fogyasztó. 2013 áprilisától a cseh állam engedélyezte a marihuána egészségügyi felhasználást is. (Köszi, Csehszlovák Kém!)

A szlovák törvénykezés az egyik legszigorúbb Európában. 2013 februárjában a Fico-kormány csökkentette a marihuána előállításáért és birtoklásáért járó büntetés alsó határát 4-ről 3 évre. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kis mennyiség birtoklása továbbra is a büntető törvénykönyvben marad, a szankciókat enyhítették. 2013 májusában Fico azt mondta, szeretné ha a jövőben az aktust szabálysértésként kezelnék, hogy ne minősüljön bűncselekménynek, de a marihuána teljes legalizálásával nem ért egyet.(Köszi, Csehszlovák Kém!)

Bulgáriában a fű, akárcsak nálunk, kemény drognak számít. Bűncselekmény a birtoklása. Egytől hat évig terjedő börtönbüntetés jár érte, ha elkapnak vele. Csekély mennyiségnél a bíróság ezt pénzbírságra változtathatja, aminek az összege elérheti az 5000 Eurót.

Nagy-Britanniában, ha elkapnak, kapsz egy rendőrségi figyelmeztetést.

Olaszországban az első lebukásnál csak figyelmeztet a rendőr, a másodiknál a Drogriporter szerint bevonhatja a jogosítványt, már ha van, és három hónapos elterelésre küldhet.

Görögországban 10 naptól 1 évig terjedő szabadságvesztés jár a kis mennyiségű kanabiszszármazékok birtoklásáért. A kereskedésért akár életfogytiglant is lehet kapni.

A lengyeleknél a magyarhoz hasonlóan szigorú a szabályozás. Eljárás indul az elkövető ellen. Elzárás, közmunka a büntetés, esetleg alternatív terápiás programra küldik a fogyasztót.

Franciaországban elvileg 1 évig terjedő szabadságvesztés jár érte, de egy 1999-es igazságügyi rendelet alapján elterelésre küldik az elkövetőket.

Spanyolországban magánterületen való szívásért nem indítanak eljárást, a közterületen való drogozásért pénzbírság jár.

cicaman_teeee

 cicaman

 (A cikkben közreműködött Márk Tremmel. És köszönjük a segítséget Sárosi Péternek, a TASZ drogpolitikai programvezetőjének.)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.