Orbán: Úriember nem csibész

politika
2013 augusztus 24., 17:17
  • Orbánnak könnyebb szót érteni egy román hazafival.
  • Nem minden a románok hibája.
  • A mostani román kormánnyal lényegében nincs kapcsolat.
  • Nem próbálja kioktatni a kínaiakat.
  • A fenti idézet pedig, sosem találnák ki, de az IMF-ről szól.

Romániát azért is könnyű szeretni, mert élnek itt magyarok, és ennek az országnak a része a Móricz Zsigmond által tündérkertnek nevezett Erdély, amely a magyaroké is.

Többek között ezt hangsúlyozta Orbán Viktor a román Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban, ami még július 27-én készült Tusnádfürdőn, de csak most került adásba. Az interjút sajnos nem láttam, így az MTI összefoglalója alapján próbálom meg összeszedni, mi mindent szögezett le, nyomatékosított, adott hírül és jelentett ki még a miniszterelnök.

Erdélyről:

"Ez egy olyan tündérkert, ami a mienk is, tehát ehhez van egy sajátos, erős kötődésünk, ez nem egy külső világ a számunkra, amihez mint kívülállók viszonyulunk, hanem ebben egy olyan világot látunk, amelyben mi is benne vagyunk. És ez ma Románia része, tehát ilyen értelemben a Romániához való viszonyunkat meghatározza."

(A kérdés az volt, mit szeret és mit nem Romániában.)

A román-magyar politikai viszonyról:

"Kicsit hangosabb itt a politikai élet, mint amit a két ország közti viszonyrendszer indokolna. Én a román-magyar kapcsolatokat jobb állapotban lévőnek látom, mint ahogy a politikusok beszédéből a kép kirajzolódik. Ez nem csak a románok miatt, vagy elsősorban miattuk van így, a magyarok is felelősek ezért. Gyakrabban esünk túlzásokba, gyakrabban használunk erős szavakat a kelleténél. Ez nem lenne baj, ha hiányozna a román-magyar kapcsolatokból."

Mi a jobb a magyaroknak, a baloldali, vagy a jobboldali román kormány?

"Sokan úgy gondolják, a Románia területén élő magyaroknak kedvezőbb az, ha baloldali kormányok vannak hatalmon, amelyeknek a nemzeti kérdéskör kevésbé fontos, de szerinte ez fordítva van. Egy román hazafival könnyebben szót értek, mint egy olyan románnal, akinek a nemzeti kérdés kevésbé fontos. Ezzel magyarázható, hogy a jobboldali Traian Basescu államfővel könnyebb szót érteni, mint egy olyan román miniszterelnökkel, akit a hazafias érzések kevésbé befolyásolnak."

"Most nem jobboldali kormány van Romániában, hanem baloldali. Ezzel a kormánnyal olyan kapcsolatunk, amit jellemezni lehetne, még nincsen. A legtöbb, amit mondhatok, hogy alakulófélben lévő kapcsolataink vannak, magam is kíváncsian várom, hogy mire jutunk egymással."

Tervez-e találkozót Pontával?

"Az államközi érintkezésnek van egy rendje, másfelől az Európai Unión belül is adódnak alkalmak egymás felmérésére. A magyar fél nyitott, ugyanakkor érdekelt egy olyan együttműködésben, amelynek mind a románok, mind a magyarok hasznát látják. Arra viszont látok esélyt, hogy olyan - több miniszter részvételével lebonyolított - kormányzati csúcstalálkozóra kerüljön sor Romániával, mint amilyet a szlovák kormánnyal együtt már tartottak Budapesten."

Íz és zamat dolgáról

"Nemcsak a fővárosok kapcsolata fontos, hanem a határ menti együttműködés is, mert a román-magyar együttműködésnek az igazi ízét és zamatát az együttélés adja."

A nagyhatalmak bírálatáról

"Engem azért szoktak megtámadni, mert ilyen tabutémákról beszélek, de ha nem beszélünk róla, akkor a magunkfajta méretű országok eleve vereségre vannak ítélve. Nem bíráltam a nagyhatalmakat, csak felhívtam a figyelmet arra, a közepes méretű országoknak meg kell próbálniuk az általuk megtermelt erőforrásokat - a nagyhatalmi elszívó hatást közömbösítve - saját határaikon belül tartani."

Arról, hogy milyen az EU

Első miniszterelnöki mandátuma idején az Európai Unió még egy derűlátó, magabiztos, merész terveket szövögető közösség volt, mikor azonban 2010-ben visszatért az európai csúcstalálkozókra, egy pesszimista, kiútkereső, bizonytalan közösséget talált.

A kínai kapcsolatról      

Magyarország stratégiai együttműködésre törekszik, és bár Orbán a szabadság híve

nem próbálja kioktatni a kínaiakat az emberi jogokról.

Az IMF-ről

"Az IMF-nek megköszönjük a segítséget, úriember nem csibész: nehéz pillanatban segítettek ki bennünket, de nem kívánunk együttműködni tovább. És örülünk annak, hogy most már megtermelte a magyar gazdaság az idei év első felében azt a pénzösszeget, amellyel a még hátralévő hitelösszeget is ki tudjuk fizetni és így elválhatnak útjaink: nem tartozunk többé egymásnak."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.