A külügyminisztérium megint Toásó Előd szabadlábra helyezését kéri

külföld
2013 augusztus 25., 10:21

Az elmúlt napokban ismét próbált eredményeket elérni a magyar diplomácia Bolíviában. Egyrészt kérték, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben Tóásó emberi jogait, folyamatos tájékoztatást kértek perének helyzetéről, és megint szorgalmazzák a szabadlábra helyezését.

Tóásót több mint négy éve tartják fogva az országban, a magyar külügyminisztérium szerint jogellenesen. A minisztérium ismételten kérte az ENSZ emberi jogi főbiztosa helyi képviselőjének segítségét is, és az Európai Unió illetékeseinek közbenjárását is.

Tóásót bolíviai kommandósok 2009. áprilisában fogták el, amikor rajtaütöttek az ellenzék központjának számító Santa Cruzban egy feltételezett terrorista sejten. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.

A hatóságok őrizetbe vették a magyar és román állampolgár Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadic Astorgát. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni, mivel 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

A magyar diplomácia már többször fellépett Tóásó Előd érdekében, többi között tiltakozott a La Paz-i külügyminisztériumnál, mert a bolíviai fél újra megnehezítette Tóásó Előd konzuli és ügyvédi érdekképviseletét. 

Idén áprilisban Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára madridi tárgyalásain azt kérte, hogy a Santa Cruzban konzuli képviselettel rendelkező Spanyolország lépjen fel a négy éve fogva tartott Tóásó Előd ügyében, részesítse konzuli segítségben, a képviselet munkatársa látogassa meg a fogvatartottat, és a helyszínen tájékozódjon a körülményekről.
A spanyol fél ígéretet tett arra, hogy a kérésnek soron kívül eleget tesz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.