És akkor jöjjenek a TÉNYEK

politika
2013 augusztus 26., 11:33

Kumin Ferenc nincs már egyedül. Eddig az ő dolga volt, hogy helyrerakja a külföldi lapokban Magyarországról megjelenő koncepciózus hazugságokat. De kapott egy szövetségest. Nagy tapsot kérünk a Nézőpont Intézetnek és a factcheck.hu-nak.

Mert van olyan magyar magánvállalkozás, hovatovább független szellemi műhely, ami a szívén viseli édes hazánk sorsát.

A factcheck-en szépen akkurátusan összegyűjtik a Magyarországról a külföldi sajtóban megjelent cikkeket, és ahol csúsztatást vagy hazugságot találnak, ott jól leírják, hogy ez csúsztatás, vagy hazugság. Van magyar, angol és német verziós is.

Jó, ez így nagyon absztrakt, nézzünk inkább két konkrét példát.

Magyarország kivételével Kelet-Európában van demokratikus fejlődés -

hazudja a Der Standard. A factcheck.hu viszont helyre teszi őket.

A magyar miniszterelnök hatalma nem korlátlan. A kormány ellensúlya – más európai demokráciákhoz hasonlóan – elsősorban maga az Országgyűlés, melynek kétharmados többségét két politikai erő, a Fidesz, mint sokszínű néppárt, illetve a világnézeti pártként működő KDNP adja. A pártszövetségen belüli belső viták így eleve kontrollt képeznek a kormány hatalmával szemben.

[A Fidesz] hozzálátott Horthy Miklós tengernagy diktatórikus rezsimjének rehabilitálásához -

dezinformál a HuffPo. De a factcheck.hu nem hagyja.

A cikk első állítása azért megtévesztő, mivel a Fidesz soha nem ragadtatta magát szélsőséges megnyilvánulásokra.

Ja, és ehhez még hozzátartozik, hogy a nagy factcheckelés közben Horthy nevét a nézőpontosok egyszer sem írják le.

UPDATE:

Megkérdeztük a Nézőpontot, hogy önszorgalomból csinálják-e az oldalt. Azt mondták, hogy maguktól csinálják, nem állami megrendelésre. Mivel úgyis csinálnak külföldi sajtószemlét, és látják, ha valahol olyan dolog jelenik meg, ami nem igaz, azt gondolták, hogy hasznos lehet, ha az ilyen pontatlanságokra rámutatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.