Lehallgatott telefon lehet a bizonyíték Szíria ellen

külföld
2013 augusztus 28., 05:30

Az amerikai hírszerzés pár órával az augusztus 21-i, a feltételezések szerint szarinnal végrehajtott damaszkuszi gáztámadás után lehallgatott egy telefonbeszélgetést, írja a Foreign Policy nemzetbiztonsági riportere, John Hudson. Leírása szerint a pánikhangulatú beszélgetés a szír védelmi minisztérium és egy vegyi fegyveres osztag parancsnoka között zajlott.

Hudson értékelése szerint ez alapján felmerül a kérdés, hogy valójában ki rendelhette el a támadást:

Csak egy szír tiszt túlbuzgalmáról van szó? Vagy a rezsim egyik vezetője kifejezetten erre adott utasítást?

Hudson névtelen forrásai szerint "egyelőre nem tiszta, hogy ki irányít".

Az sem teljesen világos, hogy mi értelme volt a támadásnak, ha volt egyáltalán. "Nem tudjuk, hogy miért történt, csak azt, hogy elégé kibaszott nagy hülyeség volt" - mondta erről a névtelenül és szabadszájúan fogalmazó forrás.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy ez alapján a lehallgatott beszélgetés alapján van meggyőződve az amerikai vezetés arról, hogy valóban vegyi támadás volt Damaszkuszban. Ennek ellenére a hírszerzők között akadnak páran, akik szerint hagyni kéne, hogy az ENSZ tényfeltárói "megfussák a maguk köreit", és beszerezzék a vegyi támadás tárgyi bizonyítékait: talaj- és vérmintákat.

Hudson szerint mindenesetre a már rendelkezésre álló bizonyítékok is elég meggyőzőek:

  • A megtámadott településen több rakétát találtak, amiken szinte nem látszott sérülés. Ha ezeket hagyományos töltettel szerelték volna, akkor a detonációban megsemmisülnek.
  • A támadás után készült felvételeken látható áldozatok olyan tüneteket produkálnak, ami szaringázmérgezésre utal. Pupillájuk beszűkült, alig kaptak levegőt és zavarodottak voltak.

Via Foreign Policy

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.