Géppisztolyokkal oktatja az iskolásokat a szélsőjobbos white trash

életmód
2013 augusztus 29., 14:23

Átalakított, a bíróság szerint sem fegyvernek minősülő kellékfegyverekkel rendeznek rendszeresen programokat a Rongyosok Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tagjai. A volt jobbikos Endrésik Zsoltot és a robbanóanyaggal és lőfegyverrel való visszaélés miatt korábban jogerős börtönbüntetésre ítélt Ambrus Zoltánt is a tagjai között tudó egyesület együttműködik a Honvédelmi Minisztérium iskolásoknak szánt programjával, a Katonasulival is, katonai alapismereti tábort szerveztek közösen iskolásoknak.

Az egyesület iskolákban is szervez fakultációkat, ahol katonai alapismereteket oktatnak a diákoknak.

Egy civil szervezeteket gyűjtő oldalon azt írják magukról, hogy célkitűzésük az

Eleven örökségünk bemutatása, megőrzése és tovább örökítése. Példát és helyes utat mutatni a felnövekvő fiatal nemzedéknek. Kulturális táborok és oktató programok szervezése. Korhű bemutatók megszervezése és történelmi, napi életképek lejátszása. A magyar parasztság életének és helytállásának bemutatása a történelem hányatott időszakaiban. Az előadás jellegű bemutatókon felhasználunk színházi eszközöket, kellékeket, korhű kosztümöket, színházi kellékfegyvereket, korhű mezőgazdasági eszközöket (pl.: lovakat, egyéb őshonos élő állatokat).

Meg írják még azt is, hogy hangsúlyt fektetnek a vályogvetésre, a magyar paraszti kultúra megismertetésére, meg az őshonos magyar állatfajták szaporítására is.

Facebook-oldaluk alapján viszont az egyesület életében a hangsúly nem annyira a kemenceépítésen meg a hucul lovak szaporításán, hanem inkább a szélsőjobboldali hangulatú, lőfegyverekkel való ugrándozásra épülő programokon van. A cikk tetején található montázst is ott találtuk amúgy, az nem a mi alkotásunk.

Az egyesületnek párszor akadt már gondja a fegyverek miatt. A kulturális hagyományőrző egyesület alapító elnöke Ambrus Zoltán, akinek a boldvai tanyáján a rendőrség már 2009-ben is több tucat olyan fegyvert foglalt le, amelyek speciális tudás nélkül is könnyen éles fegyverré alakíthatóak.

photo_camera Kép a rongyosok Facebook-oldaláról.

Ambrust végül a miskolci bíróság 2013 áprilisában felmentette a lőfegyverrel való visszaélés vádja alól. 2000-ben egyszer már elítélték, 16 hónap börtönbüntetésre robbanóanyaggal való visszaélés, és lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűntette miatt. Ambrus szerint minden fegyver legálisan van az egyesület birtokában, mert azok gázriasztó fegyvernek vagy színházi kellékfegyvernek számítanak.

Ezt erősítette meg két fegyverszakértő is, akiket a képeken és a videókon látható fegyverekről kérdeztünk. Ezek gáz-riasztófegyverek és vaktöltényes színházi kellékfegyverek lehetnek, amik a keresztbe beépített blokkolók miatt csak speciális lőszert képeset tüzelni, éles lőszerrel próbálkozás simán végzetes is lehetne a használójuk számára.

link Forrás

Bár ezek csak riasztófegyverek lehetnek, azokat mindenféle taktikai kiegészítőkkel szerelték fel, feltehetően csak az erősebb összhatás kedvéért. Egyik szakértőnk szerint a gázriasztó fegyvereket kis keresgéléssel az internetről is be lehet szerezni, viszont a színházi kellékfegyverekhez kell az engedély.

Ez pedig jár a Rongyos egyesületnek, a vonatkozó törvény szerint színházi kellékfegyverre engedélyt a színházakon és a filmeseken kívül a hagyományőrző egyesületek is kaphatnak. A magyar szabályozás amúgy szigorúnak számít, éppen ezért csapott le a Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly Brad Pitt filmjének fegyvereire is.

Az egyesület vezetését tavaly Ambrus Endrésik Zsoltnak, a Jobbik volt Borsod megyei elnökének adta át. Endrésiket 2012 áprilisában kizárta a Jobbik a frakciójából, hivatalos indoklás szerint azért, mert Endrésik a párt belső információit kiszivárogtatta a hvg.hu-nak. Azóta a képviselő visszatért a MIÉP-be, a pártot képviselve, de nem párttagként ül független képviselőként a parlamentben.

photo_camera Hagyományőrzés.

Ambrus neve a Jobbik belügyeinél is előkerült, állítólag ő készítette azt a hangfelvételt, amin Szegedi Csanád uniós pénzeket ígért, ha zsidó származása nem kerül nyilvánosságra. A Facebook alapján Ambrus együtt van az egyik nővel, aki fegyverrel a kezében többször felbukkant az Alföldi Róbertet fegyverrel fenyegető Sikolya Krisztina mellett.

Endrésik még a Jobbik képviselőjeként került be fegyverek miatt a hírekbe, amikor egy edelényi pártmajálison felszólalása közben gépkarabéllyal a levegőbe lőtt. A fegyverek a Rongyosok egyesület birtokában voltak, a nyolc gépkarabélyt a rendőrség lefoglalta. Ambrus és Endrésik is egyetértett abban, hogy a fegyverek csak hanghatás keltésére alkalmas állapotban voltak, és jogszerűen használták a karabélyokat.

link Forrás

Endrésik kérdésünkre elmondta, hogy az akció után két szabálysértési eljárás indult ellene, garázdaság és lőfegyverrel való visszaélés vétsége miatt. Garázdaság miatt végül el is ítélték, mert a bíróság a levegőbe lövöldözést alkalmasnak látta arra, hogy megrémisszen másokat. Ezért végül 20 ezer forintos pénzbüntetést szabtak ki rá.

A lőfegyverek ügyében viszont felmentették őket. Az eset után bevonták az egyesület engedélyei a színházi kellékfegyverekre, de ezekre idén nyáron, a perek lezárulta után újra engedélyt kaptak. Húsz engedélyköteles fegyverük van, és olyan fegyverszobájuk, amitől a "rendőrség is el van ájulva".

Endrésik elmondása szerint mára a hatóságokkal is sikerült zöld ágra vergődniük, a zavart az okozhatta, hogy itthon nem nagyon fordult elő hasonló precedens a színházi fegyverek miatt. A független képviselő ma már nem elnöke a hagyományőrző egyesületnek, de tagja maradt a szervezetnek.

Az egyesületnek nagyjából 300 tagja lehet most, főleg Borsodban aktívak. Végeznek oktatási feladatokat is, Szabolcsban több iskolával is kapcsolatban állnak, fakultáción diákoknak tanítanak katonai alapismereteket. Endrésik három vagy négy iskoláról tud, ahol zajlik már a képzés, de elmondása szerint azóta érkeztek újabb megkeresések is.

A hatóságok időszakos kekeckedése után ismét nyugodt körülmények működhet az egyesület, a pár hete feltöltött képek alapján főleg a fegyveres találkozók folytatódtak.

rongyos13

rongyos1

rongyos16

rongyos14

rongyos15

rongyos17

rongyos18

A Honvédelmi Minisztérium által futtatott Katonasuli honlapján egy biztos együttműködésnek találtuk nyomát, 2011-ben egy katonai alapismereti tábort rendeztek Hejcén, melyhez a Rongyosok biztosították a tábor számára az egyenruhákat, a katonai anyagokat és az eszközöket.

Megkerestük a hadügyminisztériumot is, hogy 2010 óta pontosan milyen együttműködés zajlott a tárca és a hagyományőrző egyesület között. Amint választ kapunk, arról is beszámolunk.

A cikk elkészítésében közreműködött Erdélyi "MVP2" Péter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.