Ezrek mentek utcára Romániában a verespataki aranybánya ellen

külföld
2013 szeptember 01., 19:23

A forgalom akadályozásával tiltakoztak tüntetők vasárnap késő este Bukarest központjában a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt és a román kormány ezzel kapcsolatos törvénytervezete ellen.

A tüntetők a törvénytervezet elutasítását követelték a parlamenttől. A tiltakozók ilyen táblákat tartottak:

  • Az aranyat elviszik, a cián marad
  • A forradalom Verespatakon kezdődik
  • Mentsétek meg Verespatakot

A román fővárosban az Egyetem téren gyűltek össze a bányaprojekt ellenzői, de a csendőrség szerint a területfoglalási engedélyük az Izvor parkra szólt.

A bukaresti tüntetők estére ezren voltak, ekkor a kormányszékház elé vonultak, ahol több mint egy órán át demonstráltak. A vonulásuk akadályozta a forgalmat, de a csendőrség nem oszlatott, csak a kereszteződés elfoglalását akadályozta meg.

Este kilenc után a tüntetők visszamentek az Egyetem térre, de az úttesten maradtak, több százan le is ültek, megbénítva a forgalmat az egyik irányban.

A tüntetők eddig nem kerültek összetűzésbe a hatalommal, és amíg békésen demonstrálnak, kizárt, hogy a csendőrség erőszakot alkalmazzon ellenük.

Más nagyvárosokban is százak mentek utcára a Verespatak megmentéséért küzdő Alburnus Maior Egyesülettel. A civilszervezet 17 településre hirdetett demonstrációt, és külföldi zöldszervezetek is csatlakoztak több európai és tengerentúli fővárosban, például Budapesten.

Kolozsvár főterén is több mint ezren tüntettek a verespataki bányaprojekt ellen, ott ilyen feliratokkal:

  • Ne a vállalatok hozzák a törvényeket
  • A közöny öl
  • Verespatak jövője = Románia jövője

A kanadai többségi tulajdonban lévő Rosia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját, ahol 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Kedden a bukaresti kormány törvénytervezetet fogadott el az új megállapodásról, ami növelné az állam részesedését a haszonból, és nemzeti jelentőségű közhasznú projektnek nyilvánítaná a verespataki beruházást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.