Felcserélte az adatokat a Tárki, mégse utáljuk annyira az EU-t

A múlt hét legmeglepőbb híre volt, hogy megfordult egy évtizedes trend Magyarországon, és már többen tartják hátrányosnak az EU-tagságot, mint előnyösnek, miközben az EU finanszírozza az itt megvalósuló befektetések 97 százalékát. A felmérés alapján úgy tűnt, beérett az EU-ellenes kormányzati retorika - erről szólt a Véleményvezér mai posztja is.

A Tárki azonban kiadott egy javítást, amely szerint hibásan publikálták kutatásuk eredményeit.

A felmérésükben a kérdés az volt, ki az, aki jónak, ki az, aki rossznak, ki az, aki jónak és rossznak is tartja, és ki az, aki nem tudja megítélni Magyarország uniós tagságát.

A megkérdezettek 32 százaléka szerint jó Magyarországnak az EU-tagság és  7 százalék azok aránya, akik ezt nem tudják eldönteni. Ezek az adatok helyesen szerepeltek a közleményben.

Az EU-tagságot nem jó dolognak tartók aránya a magyar lakosság 22 százaléka, míg 39 százalék azok részesedése, akik szerint se nem jó, se nem rossz Magyarországnak az EU-tagság. Ezt a két adatot azonban felcserélték az erről szóló közleményben, ami miatt alapvetően más következtetéseket lehetett levonni az eredményből.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.