Ötletgazda férfi áll a Femen mögött, aki még castingokat is szervez

külföld
2013 szeptember 04., 15:18
photo_camera Joseph Paris / wiki commons

A provokatív, és legtöbbször meztelen akciók sorával világhírűvé vált feminista-emberi jogi szervezet, a Femen mögött ötletgazdaként és szervezőként egy férfi áll. Ez Kitty Green ausztrál dokumentumfilm-rendező filmjéből, az Ukrajna nem egy bordélyház című alkotásból derült most ki.

A film szerint a szervezet kitervelője Viktor Szvjatszkij, aki jelenleg tanácsadóként szerepel hivatalosan a Femen mellett. A férfi a szervezet honlapján is felbukkan, a leírtak alapján őt verték össze brutálisan az ukrán titkosrendőrök a Femen akciói miatt.

Azonban a legújabb információk alapján Szvjatszkij nem csak támogatója a csoportnak, hanem alapítója is, és a mai napig ő választja ki a lányokat. A mozgalom sikere pedig éppen azon múlik, hogy mindig a legcsinosabb lányokat választja, mert velük könnyebb bekerülni a sajtóba.

Eddig a férfi tényleges befolyásáról sehol nem jelentek meg hírek, most a filmből az is kiderül, hogy a legveszélyesebb akciókra is mindig ő küldi ki a lányokat.

Green egy éven át élt négy Femen-aktivistával közösen egy apró kijevi apartmanban, akkor ismerte meg a szervezet működését, ő forgatta a Femen kampányvideóit is. Ekkor ismerte meg jobban Szvjatszkijt, aki viszont nem engedélyezte Greennek, hogy lefilmezze őt.

Erkölcsi kérdés volt ez a számomra, mert láttam, hogyan működteti a szervezetet. Szörnyen bánt a lányokkal, kurváknak nevezte őket, és üvöltözött velük.

Amikor végül szóba állt a rendezővel, Szvjatszkij elismerte a helyzet paradoxonát, azaz hogy egy feminsita szervezetet egy férfi irányít, de szerinte a lányok gyengék, és kell nekik a segítség.

Nem elég erős jellemek. De még a vágy sincs meg bennük, hogy erősek legyenek. Helyette hajlamosak az engedelmességre, a gerinctelenségre, és a precizitás hiányára. Ilyen tényezők miatt alkalmatlanok arra, hogy politikai aktivisták váljanak belőlük. Ezeket a képességeket meg kell tanítani nekik.

- foglalta össze feladatát a férfi. Aki szerint pozitív hatása van a csoportra. Amikor a rendező megkérdezte tőle, hogy azért kezdett-e bele a Femenbe, hogy lányokkal jöhessen össze, azt válaszolta, hogy talán mélyen a tudatalattijában gondolt erre is.

A Femen egyik aktivistája Stockholm-szindróma egy esetének nevezte a férfi és a szervezet női tagjai között feszülő viszonyt, és szerinte függnek a férfitól, annak ellenére is, hogy mind tudják, képesek lennének erre az ő segítsége nélkül is. (via Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.