Óriáspandák miatt szakad ketté Belgium?

2013 szeptember 13., péntek 10:23

Nem először feszülnek egymásnak flamandok és vallonok Belgiumban, de óriáspandából még biztos nem kerekedett ekkora balhé.

Kína a héten két óriáspandát ajánlott fel Belgiumnak, vagyis személyesen Elio Di Rupo odalátogató miniszterelnöknek, aki nem mellékesen francia anyanyelvű. Ez hatalmas szó, az óriáspandák ugyanis Kínában nemzeti kincsnek számítanak, örökbe oda se adják őket másnak, csak tartós bérletbe.

A pandák, név szerint Xinhui és Haohao még útnak sem indultak Belgiumba, de máris akkora politikai botrány kerekedett körülöttük, mint ide Peking.

Zuhal Demir, a flamand szeparatista N-VA párt lépviselője ugyanis azzal vádolja Di Rupót, hogy elintézte: a sok ezer látogatót vonzó, az állatkerteknek általában 20 százalékos látogatószám-növekedést hozó óriáspandák ne a flamand Antwerpen (bocsánat, Anvers:)) állatkertjébe, hanem a miniszterelnök otthonához közeli, vallon Pairi Daiza vadasparkba kerüljenek.

"Nem tudok szabadulni attól a benyomástól, hogy Elio Di Rupo diplomáciai eszközöket vetett be annak érdekében, hogy felvirágoztassa a közelében található állatkertet" – mondta a politikus a La Libre Belgique beszámolója szerint.

A kereszténydemokrata Kris Peeters, a flandriai régió kormányfője is megszólalt: azt mondja, egyenesen a miniszterelnöktől követel választ pandaügyben.

És a pandák hova álljanak?

A Pairi Daiza azt mondja, hogy az eljárás során "skrupulózusan követte" a pandák örökbefogadására vonatkozó kínai szabályokat. A 170 éves antwerpeni állatkert viszont meglepetésének adott hangott, hogy nem oda kerülnek a pandák, főleg hogy az intézmény jobban felkészült a veszélyeztetett állatok fogadására, mint a vadaspark.

A DH megkereste a francia Beauval à Saint-Aignan-i állatkertet, ahol már két éve lakik két óriáspanda. És mit mondott az ottani állatkert sajtósa?

"A (pandákra való jelentkezés) kifejezetten diplomáciai dimenziókban zajlik. Az igényt az egyik államfő nyújtja be a másiknak. A mi esetünkben Nicolas Sarkozy és kormánya vett részt a két panda érkezését előkészítő tárgyalásokon."

A Franciaországba érkező óriáspandák két éve államfőknek kijáró figyelmet kaptak: Boeing 777-es különgéppel érkeztek Kínából, Párizsban fogadást rendeztek a tiszteletükre, amin részt vett a kínai nagykövet is, és rendőrségi kísérettel érkeztek Saint-Aignanba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt