400 forint lett a lángos, Isten hozott Zuschlag János!

2013 szeptember 18., szerda 7:44
  • Hat év után ma szabadult Zuschlag János volt szocialista politikus, akit bűnszervezetben elkövetett csalás miatt ítéltek el.
  • A szigorú ítéletet 72 millió forintos sikkasztásért kapta.
  • Ilyen sokat ennyi pénzért még nem ült magyar politikus a rendszerváltás óta.

A most 36 éves Zuschlag János 17 évesen lépett be az MSZP-be, 1994-ben. 1998-ban, majd 2002-ben is bejutott a parlamentbe listáról. Akkor került először a figyelem középpontjába, amikor 2004. október 12-én a Terror Háza előtti MSZP-s sajtótájékoztató előtt a holokauszt áldozatain viccelődött, és ezt felvette a Hír Tv, ezért pár nappal később benyújtotta a lemondását a képviselőségéről. Két évvel később mandátumot nyert az önkormányzati választásokon, 2007 elején pedig a Bács-Kiskun megyei szocialisták ügyvezető elnöke lett.

Zuschlag Kecskeméten szabadult (Fotó: Ujvári Sándor/MTI)

6 év 70 millióért

2007 júniusán Zuschlag János és társai ellen „különösen nagy kárt okozó csalás” miatt indult nyomozás. Ebben 7 alapítvány és 8 egyesület pénzügyeit vizsgálta az ügyészség, összesen 60-70 millió forint elköltése miatt. Szeptember 19-én Zuschlagot bűnszervezetben elkövetett csalással vádolták meg, és őrizetbe vették, két nap múlva pedig letartóztatták. Az ügyben egy késő este tanúként hallgatták meg Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt is, de az alapítványok már 2000-ben is jutottak pályázati pénzekhez.

A következő napokban a hónapok óta körözött Lados István, Zuschlag egykori titkára feladta magát, és is előzetesbe került, illetve őrizetbe vették Katus Ferencet, az ügy egy másik gyanúsítottját is. Az MSZP elnöksége „a párt elveit és érdekeit súlyosan sértő jelenségek” miatt feloszlatta az MSZP kiskunhalasi szervezetét.

2008. októberben elkezdődött Zuschlag János és 15 társa tárgyalása több mint 200 tanúval. 2010 márciusán Zuschlagot első fokon, nem jogerősen 8 és fél év börtönre ítélték. A bíróság indoklásában szerepelt, hogy:

„a Zuschlag-csoport egy fehérgalléros bűnszervezetként” működött.

Zuschlagnál mind a tíz elítélt bűntársa kevesebbet kapott, de velük szemben vagyonelkobzást is elrendeltek.

Zuschlag János így nézett ki a szabadulása előtti hetekben

2011 januárján Zuschlag börtönbüntetését 6 évre csökkentették, amibe beleszámít a korábban előzetes letartóztatásban eltöltött idő. Így  2007. szeptember 19-től 2013. szeptember 18-ig volt rács mögött. (Az első Iphone európai debütálását már csak a börtönből követhette.)

Bekasztlizva belföldön

Csak részben tükrözheti a valóságot, de ha feltennénk, hogy a 72 millió forintot tízen egyenlő arányban osztották szét, akkor Zuschlag része 7,2 millió forint lehetett, és ha ezt elosztjuk annyi hónappal, amennyit ült (72 hónapot), akkor havi 100 000 forintot „keresett”. Egyébként Zuschlag a kár nagy részét visszafizette, így a másodfokú ítéletnél ezt enyhítő körülményként vették figyelembe.

Fotó: Zuschlag János / Facebook

Zuschlag a börtönben könyvtárosként dolgozott, a napjai felét a könyvtárban, másik felét a zárkában töltötte, néha pedig az udvaron levegőzött.

A bölcsész végzettségű elítélt pár évig jogot is tanult, ezért kisebb kérdésekben tanácsokat is adott iratértelmezésben a rabtársaknak.

A börtönben kicsit kigyúrta magát, és a Facebook-oldalán, amit az anyja kezel (2007-ben még nem sokan facebookoztak, pár éve regisztrált), közölte:

Hamarosan visszatérhetek a „valódi életbe". Szeptemberben véget ér a büntetésem.

Már hónapok óta hazaengedték rövidebb időkre, hogy szokja a szabadságot. Zuschlag mai szabadulására semmilyen felhajtást nem terveztek, egy barátja kocsival ment érte, és egyből vitte haza.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt