Így néz ki a világ minden bizonnyal legnagyobb vihara

időjárás
2013 szeptember 21., 06:27
photo_camera Fotó: Az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatala (NOAA)
  • 1100 kilométer átmérőjű, hivatalosan szupertájfunnak nevezett vihar közelít a Fülöp-szigetek, Tajvan és Kína déli partvidéke felé.
  • Az Odette-nek és Usaginak is nevezett tájfun szinte biztosan az év legerősebb vihara, valószínűleg minden időké.
  • Csak Tajvanon ezer milliméternyi eső hullhat, ennyi Magyarországon a legcsapadékosabb években esik a legcsapadékosabb helyeken.
  • A szél és az eső mellett árvízek, szökőár és földcsuszamlások pusztíthatnak.

Lecsapott Tajvanra és a Fülöp-szigetekre az Odette (Usagi) tájfun, ami a hétvégén Kína déli részén, Hong Kongnál érhet partot. A Fülöp-szigetek északi részein földcsuszamlásokat okozott a lezúduló eső, és áramkimaradások vannak. Tajvanon 2500 embert kellett kitelepíteni. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Az Odette (Usagi) erejét nehéz felbecsülni, mert a térségben nincsenek olyan repülők, amivel berepülhetnének a viharba és méréseket végezhetnének. De a műholdas mérések szerint a vihar szemében 882 millibar a minimális légnyomás, ez alapján a műholdas mérések kezdete, 1984 óta ez lehet a valaha volt legerősebb vihar.

De legalábbis 2013 legerősebb vihara, mert ebben egyetérteni látszanak a meteorológusok.

A becsült adatok mindenesetre riasztóak:

az amerikai haditengerészet meteorológiai előrejelzése szerint az 1100 kilométer átmérőjű - ez valamivel több, mint a Budapest és Koppenhága közti távolság - vihar legerősebb szelei 130 csomósak (234 km/h), de a széllökések a 160 csomót (288 km/h) is elérhetik. A vihar szemétől számított 215 kilométer sugarú körben legalább 60 kilométeres szelek tombolnak.

A haditengerészet előrejelzése szerint egy na alatt a legerősebb széllökések 240 kilométeresre, a legnagyobb szélsebesség 200 kilométeresre csökkenhet.

Mindezek alapján a tájfun egy 5-ös kategóriájú hurrikánnak felel meg - a New Orleanst elpusztító Kathrina hurrikán a csúcson 4-es erősségű volt.

Az Odette felerősíti a térségben a monszun hatását is, így egészen elképesztő mennyiségű csapadék hullhat a térségre áradásokat, földcsuszamlásokat okozva. Tajvanon az előrejelzések szerint akár 1000 milliméternyi csapadék is lehullhat, ennyi Magyarországon egy nagyon csapadékos évben esik a legcsapadékosabb részeken. 2012-ben egész évben Budapesten 400-450 milliméter csapadék esett.

photo_camera A vihar várható útvonala a Hong Kong-i meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint.

Mit okozhat egy ilyen vihar?

  • Már önmagában a szél is pusztító, a 200 km/h-t meghaladó szelek szerkezeti károkat okozhatnak az épületekben.
  • A lehulló csapadék áradásokat, földcsuszamlásokat okozhat. Ezek egyrészt maguk alá temethetnek településeket, másrészt a mentést is ellehetetlenítik.
  • A rendkívül alacsony légnyomás miatt megemelkedik az óceán vízszintje, ami szökőárt okoz.
  • A legnagyobb veszélyben tehát a partok közelében lakók vannak, de a vihar kiterjedése miatt gyakorlatilag egész Tajvan és a Fülöp-szigetek legnagyobb északi szigetének java veszélyeztetett.

Via NASA Hurrican Center Facebook, South China Morning Post, The Independent, Philstar.com

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.